“Sporun Toplumsal Cinsiyet Halleri” kitabı çıktı!
2014 yılında Hacettepe Üniversitesi’nde gerçekleştirilen Uluslararası Spor ve Toplumsal Cinsiyet Sempozyumu’nda yeşeren kolektif bir kitap yazma fikri, meyvesini verdi: “Sporun Toplumsal Cinsiyet Halleri” kitabı Canan Koca’nın editörlüğünde on altı yazarın katkılarıyla raflarda yerini aldı.
16 ülkeden 200’ü aşkın katılımcı ile gerçekleştirilen sempozyumda Türkiye’de, sporda toplumsal cinsiyet çalışmaları alanında önemli bir birikim elde edilmeye başlandığı gündeme gelmişti. Böylece sporda toplumsal cinsiyetin farklı hallerinin bir araya geldiği kitabın önsözünde “farklı akademik disiplinlerden (sosyoloji, iletişim, tarih, kültürel araştırmalar ve spor bilimleri vs.) araştırmacılara bir mesken” sunmayı ve “disiplinler arasında spor ve toplumsal cinsiyet halli bir diyalog kurmayı” amaçlanarak hazırlandığı belirtiliyor.
Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi ve Kadınlar için Spor ve Fiziksel Aktivite Derneği (KASFAD) başkanı Canan Koca, kitabın bağlamını kurarken temel hedeflerinden birinin alanın ihtiyacının giderilmesine katkı sağlamak olduğunu belirtiyor. Koca yazısında sporu, “Kartezyen ikiliğin bedeninde yer alırmış gibi yaparken, çoklu kimlikler için olasılıklar sunan bir alandır. Spor, kimlikler için tahakküm kurucu olduğu kadar özgürleştirici de olabilen, kimileri için hazzı kimileri için tırı vırılığı imleyen, kimileri için bir oyun kimileri için ciddi bir iştir. Spor, sınırları çizili gibi görünüp çok geniş bir coğrafi ve kültürel havzaya yayılan, bireysel anlatıların rahatlıkla kültürel ve politik anlatılarda konumlanabildiği çoklu anlamlar dünyasıdır” (sayfa 18) olarak tanımlıyor.
Kitap dört bölümden oluşuyor: “Spor ve toplumsal cinsiyet ilişkileri”, “spor tarihinde kadınlar”, “erkeklik ve spor” ve “sporda kadınların deneyimleri.” Pınar Öztürk, Ayçen Aybek, İbrahim Yıldıran, Pınar Taşdelen, İrem Kavaşoğlu, Mustafa Şahin Karaçam, Birce Pakkan, Ayşen Çevik, Canan Perdahlı, Deniz, Hünük, Özlem Alagül, Mine Müftüler, Ferda Gürsel, Funda Akcan, Itır Erhart ve Feyza Meryem Kara’nın katkılarıyla, sporda hakim olan paradigmalar ve yöntemler karşısında duruşun bir sonucu olan kitap Spor Yayınevi’nden çıkan kitabın geliri KASFAD’a bağışlanacak.
“Sporun Toplumsal Cinsiyet Halleri” kitabına buradan ulaşabilirsiniz.
Kaynak: kaos GL