7. Pembe Hayat Trans Kampı
7. Pembe Hayat Trans Kampı 24 – 29 Eylül tarihlerinde gerçekleşti.
Dernek Nedir? Dernek tüzel kişiliği nasıl kurulur? Derneklerin amacı nedir?
Dernekler, gerçek veya tüzel en az yedi kişinin kazanç paylaşma dışında belirli ve ortak bir amacı gerçekleştirmek üzere, bilgi ve çalışmalarını sürekli olarak birleştirmek suretiyle oluşturdukları, tüzel kişiliğe sahip kişi topluluklarıdır. Dernek kurucuları fiil ehliyetine sahip kişilerden oluşur ve herkes önceden izin almadan dernek kurma hakkına sahiptir. Hukuka ve ahlaka amaçlarla dernek kurulamayacağı gibi, kanunların emredici hükümlerine aykırı dernek tüzüğü oluşturulamaz.
Anayasa md. 30 hükmünde dernek kurma hürriyetinden bahseder ve dernek kurma ya da bir derneğe üye olma anayasa hukuku açısından negatif statü haklarından olup, Kişinin devlet tarafından aşılamayacak ve dokunulamayacak özel alanının sınırlarını çizen hak ve hürriyetleri kapsar. Bu haklar kişiyi devlete ve topluma karşı koruyan haklar olduğu için bu haklara “koruyucu haklar” da denir. Bu haklar devlete, negatif bir tutum, sadece karışmama, “gölge etmeme” ödevi yüklerler.
Dernekler hangi amaçla kurulmuş olursa olsunlar özünde bir davaya olan inanç ve bir şeyleri gerçekleştirebilme arzusu yatar. Dernekler bireysel bir sesin topluca daha gür çıkmasını, oluşturulan bu tüzel kişilik sayesinde daha fazla ciddiye alınarak bir güç oluşturma çabasıdır. Dolayısıyla derneklerin varlığı demokrasiyi, temel hak ve özgürlükleri koruyucu bir nitelikte taşır. Kısaca dernekler hakkında bilgiden sonra gelelim Pembe Hayat derneğine, Translara yönelik ayrımcılık, nefret suçları, şiddet gibi konularda projeler üreten destek hizmeti sunan Pembe Hayat LGBTT Dayanışma Derneği, ulusal ve uluslararası alanda savunuculuk yapan 30 Haziran 2006 tarihinde Ankara’da kurulan ilk trans dayanışma derneği.
Pembe hayat derneği veya bu amaçta kurulan dernekler neler yapar?
Trans haklarının savunuculuğunu yapar, proje geliştirerek translara hukuki, sağlık, barınma, sosyal hakları hakkında bilgi verir, transların uğramış olduğu ya da uğrama olasılığının yüksek olduğu hak kayıplarına dikkat çeker, kısaca ayrımcılık ve ötekileştirmeyle mücadele eder.
7. Pembe Hayat Trans kampında neler yaşandı?
7. Trans kampı 24-29 Eylül tarihlerinde Mersin’de yapıldı. Türkiye’nin farklı illerinden trans Kadın ve trans erkeklerin katıldığı kampta; beden atölyesi, hukuk atölyesi, HIV ve aids hakkında bilgi, erkeklik atölyesi, flört şiddeti, cinsiyet ve cinsiyet çeşitliliği konuları hakkında; alanlarında uzman olan kişiler tarafından trans kadın ve erkeklere bilgiler verildi. Hem öğretici hem eğitici hem de eğlenceli dolu dolu bir kamp süreci geçirdi katılımcılar. Cinsel yönelimleri hakkında ayrıntılı ve izlemeleri gereken yöntemleri öğrenirken, beden atölyesinde Baran Ergenç’in uzmanlığında bedenlerini tanıyarak öfke yönetimini öğrenip bedenlerini tanıdılar, Pozitif-iz Derneği’nden Tekin’in katılımıyla HIV ve AIDS hakkında bilgiler alınıp, bunların ötekileştirme sebebi olmadığı anlaşıldı; Av. Emrah Şahin’in uzmanlığında hukuk atölyesinde ise transların yapabilecekleri ihlaller ve hukuka aykırılıklar hakkında bilgiler verildi. Özetle pembe hayat trans kampı amacına uygun şekilde tamamlandı. Umarım bir gün homofobik, transfobik insanlarında dahil edildiği kamplar yapılabilir ülkemizde. Muhakkakki faydalı olacaktır onlar için diye düşünüyorum.
Son olarak LGBTİ+ derneklerin gerçek demokrasi, hak ve özgürlükler için hepimizin desteğine ihtiyaçları olduğunu düşünüyorum. Gün gelir ezici çoğunluk olmadığında hukuka, demokrasiye ihtiyacı olan sen olabilirsin.
Sevgiyle.
Hazırlayan: Evrim Paris