SON HABERLER

LGBTİ+’lere özel sağlık platformu yayın hayatına başladı

LGBTİ+’ler için sağlık bilgilerine yer veren lgbtisagligi.org sitesi yayın hayatına başladı.

LGBTİ+’lere (lezbiyen, gey, biseksüel, trans, interseks ve diğer kimlik ve yönelimden bireyler) özel sağlık bilgilerine yer veren internet sitesi açıldı.

lgbtisagligi.org adlı internet sitesi Sivil Düşün AB Programı Aktivist Desteği kapsamında Avrupa Birliği desteği ile hazırlandı.

Kaos GL’nin haberine göre sitede, HIV ve diğer cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlardan güvenli cinselliğe, seks ürünleri/oyuncaklarının hijyeninden meme, rahim ağzı, prostat kanserinden korunma yollarına LGBTİ+’lere yönelik koruyucu sağlık bilgileri yer alıyor.

Cinsel sağlık ve ruh sağlığı uzmanları tarafından hazırlanan bilgilere ve yurt dışında bu alanda yapılmış broşürlerin çevirilerine yer verilen sitede, aynı zamanda Türkiye’de LGBTİ+’lerin homofobik/transfobik ayrımcılığa uğramadan başvuru yapabilecekleri sağlık kurumlarına ilişkin bilgiler de bulunuyor.

LGBTİ+’ler sağlıkta da ayrımcılığa maruz kalıyor

Türkiye’de 10 şehirde 2 bini aşkın kişinin katılımıyla yapılan LGBT Bireylerin Sosyal ve Ekonomik Sorunları Araştırması sonuçları LGBTİ+’lerin sağlık alanında da çeşitli ayrımcı uygulamalara maruz kaldığını ve hekime başvurmaktan çekindiğini gösteriyor.

LGBTİ+’leri güvenli cinsellik konusunda bilgilendirmeyi, hem de erken teşhis için gerekli sağlık kontrollerini yaptırmaları için ulaşabilecekleri kurumlara yönlendirmeyi amaçlayan site şu notu düşüyor:

LGBTİ+’lerin sağlığa erişiminin önündeki engellerin kalkması devletin, sağlık kurumlarının, meslek örgütlerini ve hekimlerin sorumluluğudur.

Kaynak: Gazete Karınca