SON HABERLER

Ankara Valiliği’nin LGBTİ+ yasakları Türkiye İnsan Hakları Vakfı 2019 raporunda

Türkiye İnsan Hakları Vakfı’nın 2019 yılında valilik yasakları nedeniyle kullanılamayan toplanma ve gösteri yapma hakkı ihlallerini kayda geçiren raporda LGBTİ+ yasakları da yer alıyor.

Türkiye İnsan Hakları Vakfı’nın (TİHV) 2019 yılı raporu, Ankara Valiliği’nin LGBTİ+’lara yönelik ayrımcılıkta ısrar ettiğini ortaya koyuyor.

Türkiye’de 2019 yılında valilik yasakları nedeniyle kullanılamayan toplanma ve gösteri yapma hakkı ihlallerini kayda geçiren rapor, valiliklerce alınan yasak kararlarını gerekçelerinin uluslararası insan hakları belge ve organlarının yaklaşımının aksine keyfi, soyut ve ayrımcı değerlendirmeler olduğunu vurguluyor.

Rapor, Avrupa Güvenlik İşbiriliği Teşkilatı’nın Barışçıl Toplantı Özgürlüğü ile ilgili Rehber İlkeleri’nde yer alan “Barışçıl toplantı özgürlüğü herkes tarafından kullanılmalıdır. Toplantı özgürlüğünü düzenlerken ilgili yetkililer herhangi bir temelde hiçbir birey veya gruba ayrımcılık uygulamamalıdır” ilkesini hatırlatıyor ve bu ilkeye rağmen valilerin LGBTİ+ birey ve grupların eylemlerini soyut bir “genel ahlak” gerekçesi ile yasaklayabildiğine dikkat çekiyor.

TİHV’in 2019 yılı raporu Ankara Valiliği’nin LGBTİ+’lara yönelik ayrımcılıktaki ısrarını şöyle hatırlatıyor:

“Ayrımcılıkta ısrar, Ankara Valiliği’nin aldığı yasaklama kararlarında tüm çıplaklığı ile görülmektedir: Valilik, 18 Kasım 2017 tarihinde LGBTİ+ etkinliklerini 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu’nun 11/C maddesine, 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’nun 17. maddesine ve 2935 sayılı Olağanüstü Hal Kanunu’nun 11/f maddesine dayanarak süresiz olarak yasakladı. OHAL kaldırıldıktan sonra ise 3 Ekim 2018’de yine süresiz bir yasak ilan etti. Bu yasaklamayla ilgili KAOS GL Derneği’nin başvurusunu değerlendiren Ankara Bölge İdare Mahkemesi 12. İdari Dava Dairesi 19 Nisan 2019 tarihinde yasağın kaldırılmasına karar verdi. Buna rağmen Ankara Valiliği, Pembe Hayat Derneği tarafından 4 Mayıs 2019 tarihinde yapılması planlanan ‘LGBTİ+’ların Hakları, Yasaklamalar Paneli ve LGBTİ+ Kısa Film Gösterimi’ etkinliği için yaptığı başvuruyu ve 10 Mayıs 2019 tarihinde Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nde yapılacak olan Onur Yürüyüşü’nü ‘toplumsal duyarlılıklar’, ‘genel ahlak’, ‘genel sağlık’ ve ‘başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması’ gerekçeleriyle yasaklayabildi.”

Mersin yasağından etkilenen yurttaş sayısı: 840.425

Raporda “Mersin: LGBTİ+’lara özel yasak” başlığında, Mersin Valiliği’nin 5. Mersin LGBTİ+ Onur Haftası yasağı da yer alıyor.

Raporda bu bölüm şöyle aktarılıyor: “Mersin Valiliği 5. Mersin LGBTİ+ Onur Haftası kapsamında düzenlenecek yürüyüş, basın açıklaması, oturma eylemi, stant/çadır kurma, bildiri dağıtma, şenlik, festival vb. her türlü etkinlik 25 Haziran 2019 tarihinde 20 gün süreyle yasakladı. Van, Mardin ve Diyarbakır büyükşehir belediyelerine kayyım atanmasını takiben 20 Ağustos ve 30 Ağustos 2019 tarihlerinde 10 gün, 17 Eylül ve 17 Ekim 2019 tarihlerinde 15 gün süreyle eylem ve etkinlikler yasaklandı. Bu yasak devam ederken 11 Ekim 2019 tarihinde bu kez TSK’nin Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik operasyonu gerekçesiyle 22 günlük bir yasak ilan edildi. 2 Kasım ve 17 Kasım 2019 tarihlerinde ise bu iki gerekçe birleştirilerek açık ve kapalı alanlarda yapılacak her türlü eylem ve etkinlik 15 gün süreyle olmak üzere 2 kez yasaklandı.”

Kaynak: Kaos GL