SON HABERLER

3. Kazdağı Ekofest başlıyor: “Hayat Topraktan Doğar”

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği tarafından düzenlenen 3. Kazdağı Ekofest, “Hayat Topraktan Doğar” diyecek.

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği tarafından bu yıl üçüncüsü düzenlenen Kazdağı Ekofestivali, 16- 20 Ağustos tarihleri arasında Kazdağı’nda gerçekleştirilecek.

Kazdağı Ekofest 2017’nin buluşma noktası, geçen yıllarda olduğu gibi Çanakkale – Küçükkuyu ile Balıkesir – Altınoluk arasındaki Narlı Köyü’nün üstünde, Darıdere Tabiat Parkı’nın yakınındaki Fidanlık Mevkii.

Festivalde geçmiş yıllar

Kazdağı Ekofestivali, 2014 yılında, Mıhlı Çayı üzerinde DSİ tarafından gerçekleştirilmesi planlanan Mıhlı Barajı’na dikkatleri çekmek üzere “Dereler Özgür Akacak” sloganı ile gerçekleştirilmişti. Festival alanı, baraj projesinin sular altında bırakacağı alan olması nedeniyle özellikle seçilmişti.

Kazdağı Ekofestivali, 2015 yılında ekosistem içerisinde ormanların önemine dikkatleri çekmek üzere, “Orman Gibi Kardeşçesine” sloganı ile gerçekleştirildi ve orman ve ağaçlar her yönüyle konuşuldu.

Geçtiğimiz yıl olağanüstü hal nedeniyle ara verilen Ekofestival bu yıl “Toprak” temasıyla gerçekleştirilecek. Sloganı ise “Hayat Topraktan Doğar.”

Festivalde neler var?

Ekofestival, yola suyla başlayıp ağaçla devam etti ve şimdide hayatın topraktan doğduğunu, bağımızın toprağa olduğunu hatırlatacak.

Kazdağı Ekofest 2017’nin festival programında, içinden toprak geçen söyleşiler, etkinlikler öne çıkıyor. 16 Ağustos Çarşamba günü kamp alanına girişlerin başlayacağı festivalin ilk akşamı ateşler yakılacak ve müzikler eşliğinde, suyla, ormanla, toprakla buluşulacak. 17 Ağustos Perşembe günü saat 11.00’de festivalin geleneksel çorbasının ikramıyla açılacak festival, çeşitli spor etkinlikleri, atölyeler, paneller, söyleşiler, dinletiler ve konserlerle devam edecek.

Sabahları çocuk ve yetişkin yogası, taichi, reiki-meditasyon, doğa yürüyüşü, voleybol gibi spor etkinliklerinden sonra tüm gün sürecek atölyelerde çamur ve seramikle tanışılacak, geri dönüşümden çocuk oyuncakları, ahşaptan oyuncaklar ve arkadaş bilekliği yapılacak. Dans edilecek, bedenler doğanın ritmine uyumlu bir şekilde hareket ettirilecek, nefes alma teknikleri ve şiddetsiz iletişim öğrenilecek ve toprağın ruhsal sağaltıma etkisini konuşulacak. Ağaç gözlem turu ve ekosistem inceleme turları yapılacak, masal çemberi oluşturulacak, şiirle ve yaratıcı dramayla hoş saatler geçirilecek.

Öğleden sonraları ise, 17 Ağustos Perşembe günü “Yerel Yönetimler ve Toprak” başlıklı panelde Çanakkale, Edremit ve Küçükkuyu Belediye Başkanları ile sohbet edilecek, 18 Ağustos Cuma günü, “Bütüncül Yönetim ve Toprak” panelinde Çanakkale Üniversitesi öğretim üyeleri ile birlikte olunacak.  “Doğada İnsanın Evrimi”, “Ekosistem İçerisinde Toprak”, “Toprağın Cinsiyeti”, “Toprağın Türküsü”, “Toprak ve Ekonomi”,  “Toprak, İnsan ve Sanat” başlıklarında söyleşiler gerçekleştirilecek. “Tohum ve Toprak” konulu söyleşide, Çanakkale Belediyesi Tohum Sandığı’nın tanıtımı yapılacak.

“Kara Atlas” , “Topraksızlar Hareketi”, “Toprağın Kiri” belgesellerinin de gösteriminin yapılacağı Kazdağı Ekofest2017’nin sahnesinde her akşam canlı müzik olacak. Cümbüş Cemaat, Etnic Band, Ahmet Beyler, Şantiye, Devran gruplarının yanısıra, Hüseyin Fırtına da sahne alacak. Onur Nevşehir’in standup gösterisi hem eğlenip hem düşünecek.

“Kazdağı’na Yönelik Tehditler, Çözüm Önerilerimiz” başlıklı STK forumunda ise bölgedeki STK’lar bir araya gelip Kazdağı ve çevresinin Bölge’nin daha iyi korunması için yapılması gerekenleri konuşacaklar.

Festivali kimler düzenliyor?

Festival, tamamen gönüllü çalışmalarla ve Çanakkale, Edremit, Küçükkuyu Belediyeleri ve Ege ve Marmara Çevre Belediyeler Birliğinin destekleriyle gerçekleştiriliyor. Bu nedenle katılımcıların bilgi ve yetenekleri doğrultusunda gönüllü katkı sunmasına, öneri ve desteklerine açık.

Festivalin programı, ilkeleri, ulaşım, yeme içme gibi konularda gerekli bilgilere festivalin web sayfasından ve facebook sayfasından ulaşılabilir.

Kazdağı şimdi sizleri bekliyor. Çadırınızı kapıp gelin. Doğayla iç içe bir kaç gün geçirip, ekolojik yaşam ile ilgili bilgi ve deneyimlerinizi zenginleştirip, Mıhlı Çayı’nın sularında serinleyin.

Kaynak: Kaos GL