SON HABERLER

Çorlu’da transfobik cinayette yaşamını yitiren Aleda’nın katiline müebbet hapis cezası

Trans kadın seks işçisi Aleda’nın katili müebbet hapis cezası aldı.

Çorlu 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dün (4 Temmuz) görülen davada katil Faruk Tunçbilek, kasten öldürme suçundan müebbet hapis cezası aldı.

Çorlu’da yaşadığı evde, 19 Mart 2016 gecesi Faruk Tunçbilek tarafından öldürülen trans kadın seks işçisi Aleda’nın davası dün sonuçlandı. Gerçekleşen dokuz duruşmada mahkeme heyeti, sanık hakkında kasten öldürme suçundan TCK’nın 81/-b maddesine dayanarak tutuklu yargılanan Faruk Tunçbilek hakkında müebbet hapis cezası verdi.

Avukat Kamile Yılmaz Arısoy: “Nefret suçları için caydırıcı olmasını umduğumuz adil bir karar”

Aleda’nın transfobik bir cinayet sonucu öldürülmesinin ardından İstanbul LGBTİ+ Derneği tarafından dava açıldı. Davanın avukatlarından Kamile Yılmaz Arısoy KaosGL.Org’a hukuki süreci değerlendirdi. Avukat Kamile Yılmaz Arısoy, heyetin oldukça adil bir karar verdiğini ifade ediyor. Avukat Arısoy, “Sanık hem insan öldürme hem de hırsızlık suçlarından yargılandı. Hırsızlık suçunun zararını karşıladığı için indirim almış olsa da, insan öldürme suçundan hiçbir indirim alamadı ve hakkında müebbet hapis cezası verildi. Mahkeme heyetinin bu kararı emsal niteliğinde. Öldürülen kişinin trans ve seks işçisi olması mahkeme heyetinin önyargılı davranmasına sebep olmadı.

Av. Arısoy kararı, “Heyet kasten öldürme suçunda cezai indirime gitmeyerek çok adil bir karar verdi. Nefret suçlarının caydırıcı olması açısından emsal bir karar” ifadelerini kullandı.

LGBTİ aktivisti Damla Seçkin: “Adil bir karar, öldürülen kişinin trans kadın olması katilin cezasını hafifletmedi”

Aleda’nın arkadaşı LGBTİ aktivisti Damla Seçkin hukuki süreci takip ettiğini ve dava sonucunu oldukça olumlu bulduğunu ifade ediyor. KaosGL.Org’a duygularını aktaran Damla Seçkin, “Katil Faruk Tunçbilek duruşmalarda rolden role girdi. Ceza indirimi alabilmek için takım elbise giyip duruşmalara katıldı hatta akıl hastası olduğunu bile iddia etti. Heyetin müebbet kararı bu yüzden daha anlamlı, katil cezai indirimden faydalanamadı, öldürülen kişinin trans kadın olması katilin cezasını hafifletmedi” ifadelerini kullandı.

Ne olmuştu?

Transfobik katil Faruk Tunçbilek, 19 Haziran 2016 akşamı evine gittiği Aleda ile bilinmeyen bir nedenle tartışmaya başlamış ardından Aleda’yı bıçaklayarak olay yerinden kaçmıştı. Katil Aleda’yı öldürdükten sonra, evindeki televizyonu çalarak evden çıkmış ve bindiği takside, suçunu itiraf etmişti. Taksicinin olayı ihbar etmesi ile yakalanan Aleda’nın katili Faruk Tunçbilek bir yıldır tutuklu yargılanıyordu.

Kaynak: Kaos GL