SON HABERLER

Pedagoji Derneği’nden transfobik açıklama

Çocuk dostu uzmanlar tarafından kurulduğu ileri sürülen Pedagoji Derneği, trans çocukların bir takım yöntemlerle “kendi biyolojik tasarımlarına uygun bir cinsel kimlik” geliştirebileceğini iddia ediyor.

Pedagoji Derneği, trans çocukların terapi benzeri yöntemlerle “kendi biyolojik tasarıma uygun bir cinsel kimlik” geliştirebileceğini iddia eden bir yazı yayınladı.

Dünya Sağlık Örgütü’nün Uluslararası Hastalık Sınıflaması’ndan trans kimlikleri “ruhsal bozukluk” kategorisinden çıkarmasının ardından yalnızca 2 ay geçmişken Pedagoji Derneği trans varoluşu “sıra dışı”, “bozukluk” olarak tanımlamakta beis görmüyor.

Dernek, çocuğun cinsel kimlik gelişme sürecinde, “erkeğin kendini erkek olarak algılaması” ve “kadının kendini kadın olarak algılaması”nın ‘doğal’ olduğunu aksi örneklerin tedavi edilmesi gerektiğini ileri sürdü.

Dernek, biyolojik cinsiyetinden hoşnut olmayan çocukları anne-babanın yanlış rehberliği, çevresel faktörlerle açıklıyor ve bilim yerine ikili cinsiyet sistemine sarılıyor.

“Doğal olan, kişinin kendi biyolojik tasarıma uygun bir cinsel kimlik geliştirmesidir” diyen Dernek yazıyı şöyle sürdürüyor: “Bir erkek kendini kız gibi hissedip kız gibi davranmaya, bazen de kızlar kendilerini erkek gibi hissedip erkek gibi davranmaya başlarlar. Bu durum kişinin kendi cinsiyetine uygun bir cinsel kimlik geliştiremediğini gösterir.”

“Kendi cinsiyetine uygun bir cinsel kimlik”

Trans varoluşu “sıra dışı” sözcüğü ile tanımlayan Dernek, “Bir çocuğun kendi cinsiyetinin dışında bir cinsel kimlik geliştirmesi sıra dışı bir durumdur. Bu durum dikkatle ele alınmalı çocuğun cinsel kimliğinin neden saptığı incelenmelidir. Gerektiğinde uzmanlardan yardım alınıp çocuğun kendi cinsiyetine uygun bir cinsel kimlik geliştirmesi için çocuk desteklenmelidir” diyor ve bilimsel olmayan bir iddia ileri sürüyor.

Pedagoji Derneği, trans çocukları olan ebeveynlere, psikiyatri uzmanlarına gitmelerinin vakit kaybı olduğunu söylüyor ve ‘erken dönemde’ müdahale ile çocuğun ‘düzeleceğini’ iddia ediyor: “…çözüm için psikiyatri uzmanlarına başvuran cinsel kimlik sorunu yaşayan kişileri çaresizliğe itmektedir. Ailelere çocukların yaşadığı bu cinsel kimlik sorunun normal olduğu ve müdahale edilmemesi gerektiği söylenmektedir. Halbuki erken dönemlerde yapılan doğru müdahalelerle bir çocuğun yaşadığı cinsel kimlik sorunu çözümlenebilmektedir.”

Peki, ilgili yazısında Dernek trans çocuğu olan ebeveynlere öneriyor: Tam anlamıyla bir belirsizlik! Psikiyatrların bu ‘sorunu’ çözemediğini çözümün ise “çevresel, eğitsel ve terapötik müdahaleler”de olduğu ileri sürüyor.

Twitter üzerinden paylaştıkları tweet ve ilgili makale gelen tepkilere rağmen hala yayında.

Kaynak: Kaos GL