SON HABERLER

Kağıthane Belediyesi üç kişiyi ‘uygunsuz olayda isimleri geçtiği’ gerekçesiyle tazminatsız işten çıkarak suç işliyor

Kağıthane Belediyesi üç kişiyi ‘uygunsuz olayda isimleri geçtiği’ gerekçesiyle tazminatsız işten çıkardı. Hürriyet ise, “Çöp kamyoncularının eşcinsel ilişkisi belediyeyi karıştırdı” başlığıyla haber yaptı. Kaos GL’den Av. Kerem Dikmen ve Medya Koordinatörü Yıldız Tar yaşananları değerlendirdi: Hem özel hayatın gizliliği hem çalışma hakkı ihlal ediliyor.

Hürriyet gazetesinde yayınlanan habere göre, Kağıthane Belediyesi üç çöp kamyonu şoförünü, “uygunsuz bir olaya karıştıkları” gerekçesiyle tazminat ödemeden işten çıkardı. Gazetenin “Çöp kamyoncularının eşcinsel ilişkisi belediyeyi karıştırdı” başlığıyla verdiği haberde belediyenin “3 çöp kamyonu şoförünü, beraberlerinde çalışan çöp toplayıcısı işçi ile ilişkiye girdikleri gerekçesi ile işten çıkardığı” belirtildi.

Belediyenin açıklaması: “Uygunsuz olay”

Tazminatsız çıkarılan işçilerden ikisi işe iade davası açarken, Kağıthane Belediyesi Hürriyet’e yaptığı açıklamada şöyle dedi:

“Söz konusu olay, bölgemiz dışında gerçekleşmiş. Belediyemiz dâhilinde gerçekleşmiş bir olay değil. Aynı zamanda mesai saatleri içinde de gerçekleşen bir olay değil. Gerçekleştiği söylenen bu uygunsuz olayda ismi geçenler, belediye temizlik hizmetlerinde taşeron olarak çalışan isimlerdir. Belediyemiz ile ilgileri sadece bundan ibaret. Olay, tarafımızdan öğrenildiğinde, vakit kaybetmeksizin yapılan bir iç soruşturma ile gereği yapılmış ve hemen ilgili kişiler işten çıkarılmıştır. Böylesi bir olaya hiçbir koşulda taviz vermemiz mümkün değildir.”

Av. Dikmen: “Özel hayata ayrımcı müdahale ve çalışma hakkı ihlali”

Kağıthane Belediyesi’nin “eşcinsel ilişkiyi”, “uygunsuz olay” olarak tanımlayarak üç çalışanını tazminat haklarını gasp ederek işten çıkartmasını Kaos GL Derneği’nden Avukat Kerem Dikmen ise KaosGL.org’a şöyle değerlendirdi:

“Burada cinsel yönelim temelli ayrımcılığın çok klasik bir formu söz konusu. Önemli olan işçinin işverenine karşı iş görme borcunun aradaki sözleşmeye göre yerine getirilmesidir. İşten çıkarmaya gerekçe kılınan olayın işyeri ve mesai saatleri dışında gerçekleşmiş olduğunun özellikle vurgulanması, kararın ayrımcı motivasyonla alındığına dair tereddüde yer vermeyecek bir netlik sağlıyor. İşten çıkarma yönündeki tasarruf özel hayata ayrımcı bir müdahale olmasının yanı sıra çalışma hakkının açık bir ihlali. Öte yandan işe almada ayrımcılığı yasaklayan Türk Ceza Kanunu 122. maddedeki eyleme uygun bir suç.”

“Medya ötekileştiren bir dil kullandı”

Hürriyet gazetesi özel hayatın gizliliğinin ve çalışma hakkının ihlal edilmesine ilişkin bu yaşananları ise “Kâğıthane Belediyesi, ilçede çöp toplama işi yapan 4 işçinin karıştığı eşcinsel ilişki ile çalkalanıyor” ifadeleriyle haberleştirdi.

Kaos GL Medya ve İletişim Program Koordinatörü Yıldız Tar, gazetenin ötekileştiren bu diline ilişkin şöyle dedi:

“Ortada çalışılan işyerini hiç ilgilendirmeyecek bir şekilde, mesai saatleri dışında ‘eşcinsel ilişki’ yaşadıkları iddiasıyla çalışma hakkı gasp edilen kişiler varken; medyanın bu meseleyi ‘belediye, eşcinsel ilişki ile çalkalanıyor’ başlığıyla haber yapması cinsel yönelimin ötekileştirilmesi anlamına geliyor.

“Haber kurgusu ayrımcılığı pekiştiriyor”

“Hürriyet gazetesi başlığın yanı sıra haber kurgusunda belediyenin ‘taviz vermemiz mümkün değildir’ ifadelerini öne çıkarıyor. ‘İlginç olaylar’ gibi ifadeler, olayın öznelerine ilişkin habere ekstra hiçbir değer katmaması gereken ‘evli oldukları’, ‘torunlarının olduğu’ gibi bilgiler, yaşananları adeta polisiye bir durum gibi aktaran haber kurgusu itibariyle gazete ayrımcılığı pekiştiriyor.

“Haberden tam olarak nelerin yaşandığını anlamak mümkün olmasa da; okura ‘eşcinsel ilişkinin skandala yol açacak, ilginç, işten çıkartılmayı haklı gösterecek’ bir algı olduğu mesajı veriliyor. Bu mesaj, olayın aktarımı ve seçilen detaylar ile güçlendiriliyor. Yinelemekte fayda var; reşit iki ya da daha fazla kişi arasında karşılıklı rıza ve isteğe dayalı cinsel ilişki suç değildir. Burada tarafların cinsiyetlerinin ‘erkek’ olması bu gerçeği değiştirmez. Bunun ötesini ima etmek hem yanlış bilgi vermek hem de homofobiyi güçlendirmekten başka anlam taşımıyor.

“Haberin konusu çalışma hakkı ihlali olmalıydı”

“Haberde ‘olaya karıştığı söylenen’ dört kişiden birinin işten atılmaması ise belediyedeki bir kaynağın ‘o kişinin olayın mağduru olduğu’ iddiasına dayandırılıyor. Ancak yaşananlardaki mağduriyetin ne olduğu, ortada şiddet gibi bir durum olup olmadığı ise haberin konusu olmuyor. Haberin konusu da belediyenin açıklaması da işten çıkarma eyleminin gerekçesinin ‘eşcinsel ilişki’ olduğunu söylüyor. Belediye bu uygulaması ile cinsel yönelim temelli ayrımcılık uygularken; Hürriyet gazetesi bu haber kurgusuyla bu ayrımcılığa ortak oluyor. Deyim yerindeyse ‘iştah kabartıcı, ilginç, polisiye, tık kazandıracak’ bir habercilik anlayışı ile ayrımcılığı pekiştiriyor. Oysaki gazetecinin görevi bu yaşananları magazinleştirmek yerine ayrımcı uygulamaları ve hak ihlallerini görünür kılmak olmalı.

“İşten çıkarılan kişilerin aktarımları bahsi geçen ‘olayların’ yaşanıp yaşanmadığı noktasında ciddi soru işaretleri yaratsa da açık olan bir şey var ki belediye ‘eşcinsel ilişki yaşadıkları’ varsayımı ve iddiasıyla üç kişinin hem çalışma hakkını hem de özel hayatlarının gizliliğini ihlal ediyor. Bu haberin konusu da bu olmalıdır.”

Kaynak: Kaos GL