SON HABERLER

Kaos GL, Yeni Akit Hakkında Suç Duyurusunda Bulundu

Kaos GL, Yeni Akit’in “LGBTİ’li sapkınlar”, ”LGBTİ’li ahlaksızlar”, “SAPKINLARIN çatı kuruluşu olan KAOS GL” ifadeleri hakkında suç duyurusunda bulundu.

Kaos GL Derneği, Yeni Akit gazetesinin LGBTİ+ları ve Kaos GL’yi hedef gösteren, nefret söylemi içeren ayrımcı haberleri hakkında suç duyurusunda bulundu.

Dernek, Yeni Akit yayınlarında yer alan “sapkın”, “ahlaksızlığı yaşam biçimi haline getiren”, “ülkemizi karıştırmak için maşa”, “ülkemizin baş belaları” ifadelerinin nefret söylemi olmasının yanı sıra suç olduğunu vurgulayarak Yeni Akit hakkında Türk Ceza Kanunu Madde 216’dan dava açılmasını talep etti.

Yeni Akit hangi haberde ne dedi?

Kaos GL’nin suç duyurusunda yer alan Yeni Akit haberlerinden ilgili bölümler ise şöyle:

*20 Kasım 2017’de Yeni Akitte yayınlanan haberdeki “2 Yıl boyunca “Toplumsal cinsiyet odaklı habercilik” adı altında eşcinsel propagandası yapan sapkın homoların Mardin’de hevesi kursağında kaldı” ve devamındaki “KAOS GL sitesinden yaptıkları açıklamada haberimizin içeriğini saptıran ve hedef gösterildiklerini iddia eden sapkın homolar bu gerekçeyle sözde etkinliği iptal eddiğini duyurdu” ifadeleri

*2 Aralık 2017’de gazetede yayınlanan “Kamuoyu, toplumun sinir uçlarıyla oynayarak, ahlaksızlıklarını yurt geneline yaymak isteyen KAOS GL, LGBTİ, Pembe Hayat, Spod ve Kırmızı Şemsiye gibi sapkın oluşumlara yetkililerin “dur” demesini bekliyor” ifadeleri ve aynı haberin devamında geçen “Sapkınların çatı kuruluşu KAOS GL” ile haber metninde devamlı surette lezbiyen, gey, biseksül, transeksüel ve intersekslerin “sapkın” olarak nitelendirildiği ifadeler, kullanılageldiği haliyle “homo” ifadeleri

*10 Mart 2018’de yayınlanan haberin manşetindeki “KAOS GL adlı sapkın oluşumların da yer aldığı yürüyüş” ifadeleri, haberin devamındaki “KAOS GL adlı sapkın oluşum”, ifadeleri

*1 Mayıs 2018’de yayınlanan haberdeki “LGBTİ’li sapkınlar” ifadesi ve devamında “Ahlaksızlıklarını ve sapkınlıklarını topluma dayatmak için hiçbir fırsatı kaçırmayan LGBTİ’li homolar” şeklindeki ifade.

“İfade özgürlüğü kapsamında değerlendirilemez”

Dernek suç duyurusunda “LGBTİ’li homolar”, “LGBTİ’li sapkınlar”,”LGBTİ’li ahlaksızlar”, “SAPKINLARIN çatı kuruluşu olan KAOS GL” gibi ifadelerin Anayasa ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne göre ifade veya haber verme özgürlüğü kapsamında değerlendirilemeyeceğini belirtti.

“Nefret söylemi şiddeti meşrulaştırır”

Suç duyurusunda nefret söylemi ise şöyle açıklandı:

“Nefret söyleminin temelinde ırkçılık, yabancı düşmanlığı, cinsiyetçilik homofobi, transfobi vb yatar. Farklı olana tahammülsüzlük nefret dilini yükseltir ve nefret dilinin etkisini arttırır. Nefret söylemi suç teşkil etmiyor olsa da nefret suçlarının önünü açıp, nefret suçlarına teşvik eder. Nefret söylemi hoşgörüsüzlük ve tahammülsüzlüğün dışavurumudur ve toplumsal barışı tehdit eder. Nefret söyleminin bir diğer sonucu ise söylemin hedefi olan dezavantajlı grupların sinmesi ve silikleşmesidir, bu söylemler dezavantajlı gruplara yönelik şiddeti meşrulaştırır.”

Sistematik nefret

Anayasa Mahkemesi kararlarına göre de bireylerin hak ve özgürlüklerini ihlal edecek söylemlerin ifade ve basın özgürlüğü içerisinde değerlendirilemeyeceğini hatırlatan dernek, Yeni Akit’in nefret söylemine ilişkin şunları belirtti:

“Şikayete konu haber içeriği incelendiğinde, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği üzerinden toplumun belirli bir kesiminin aşağılanmıştır. LGBTİ bireylere dönük nefret söylemi üretilmiş, nefret suçu işlenmiştir. Özel olarak müvekkil dernek Kaos GL Derneği hedef gösterilmiş, şahsında bütün LGBTİ’lere dönük “sapkın” ifadeleri kullanılmıştır.

“LGBTİ toplumu, toplumun belirli bir kesimidir ve kamu barışını korumak amacıyla halkın LGBTİ kesiminin aşağılanması, tahkir edilmesi yasaklanmıştır.

“Şüpheliler hakkında soruşturma başlatılarak suç eylemi olan şikayet konusu yazı ile ilgili olarak kamu davası açılmasını talep etme zorunluluğu doğmuştur.

“Konusu nefret olan bu yayınlar, sistematik biçimde yapılmakta olup, müvekkil derneğin hemen hemen bütün etkinlikleri ile ilgili olarak şüpheliler tarafından “haber” adı altında yayın yapılmaktadır. Gazetenin yaygınlığı, takipçi sayısının kitleselliği göz önüne alındığında dile getirilen nefret söyleminin ön yargıyı tetikleyip, aynı zamanda toplumsal barışı tehdit ettiği açıktır.”

TCK Madde 216 ne diyor?

“Halkın sosyal sınıf, ırk, din, mezhep veya bölge bakımından farklı özelliklere sahip bir kesimini, diğer bir kesimi aleyhine kin ve düşmanlığa alenen tahrik eden kimse, bu nedenle kamu güvenliği açısından açık ve yakın bir tehlikenin ortaya çıkması halinde, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Halkın bir kesimini, sosyal sınıf, ırk, din, mezhep, cinsiyet veya bölge farklılığına dayanarak alenen aşağılayan kişi, altı aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.”

Kaynak: Kaos GL