Kadıköy Belediyesi’nden görme engelliler için sesli kütüphane
Kadıköy Belediyesi’nin çeşitli sosyal sorumluluk projeleri bütün hızıyla devam ediyor. Alo Kadına Şiddet Hattı’ndan sonra 65 yaş üstü ve yatağa bağımlı Kadıköylü hastalar için “Yerinde Sağlık Hizmeti” de hayata geçirilmişti. Geçtiğimiz günlerde Kadıköy Belediyesi, evlerinden çıkamayan 65 yaş üstü yurttaşlar ve engelliler için ücretsiz kuaför hizmeti verdiğini duyurmuştu. Kadıköy Belediyesi’nin hayata geçirdiği bir diğer çalışma da “Görme Engelliler Sesli Kütüphanesi”
Kadıköy Life’ın haberine göre; Görme Engelliler Sesli Kütüphanesi, Kadıköy Belediyesi tarafından görmeyenlere yönelik kütüphane hizmeti vermek amacıyla kuruldu. Kadıköy Belediyesi Engelli Danışma ve Dayanışma Merkezi kapsamında faaliyet sürdürmekte olan Görme Engelliler Sesli Kütüphanesi, İstanbul Kadıköy Rotary Kulübü’nün desteği ile hayata geçirildi.
Kütüphane hizmetlerinden faydalanabilmek için, ilgili sayfadaki üye olma başlığını seçerek, üyelik formunu doldurmak gerekiyor. Bu formu doldurduktan sonra, mail adresinize kullanıcı adınız ve şifreniz ulaştırılıyor. Bunun yanı sıra kütüphanenin yer aldığı merkezde, Brail kabartma baskı tekniği kullanarak kitap çıkışı alınabiliyor, kitap okuma makinesi ile arzu edilen kitaplar seslendirilebiliyor ve TSS cihazı ile de az görenler için mürekkep baskılı kitaplar okunabilir hale getiriliyor.
GÖNÜLLÜ OKUYUCULAR ARANIYOR…
Kadıköy Belediyesi, bu anlamlı çalışma için gönüllü okuyucular arıyor. Sesli kitap kalitesini iyileştirmek için, internet sayfası üzerinden yapılan gönüllü okuyuculuk başvurusunun yanı sıra bir deneme kaydı isteniyor. Vurgulamalara dikkat eden, canlı ve akıcı seslendirme yapabilen, ses kayıt programını kullanabilecek kadar bilgisayar bilgisine sahip olan, kapalı alan fobisi olmayan ve hafta içi 08.00 – 17.00 saatleri arasında, haftada bir gün iki saat olmak üzere okuma seanslarına gelebilecek gönüllüleri deneme kaydına çağırıyor. Deneme kaydı için gönüllülerin (0216) 348 42 54 no’lu telefonu araması gerekiyor.
Kitapların metin formatında web sayfasına aktarılması ile görme engellilerin ekran okuyucu programlar sayesinde bu kitapları dinleyebildiğini, bazı engelli üyelerin insan sesini bazılarının ise bilgisayar sesini tercih ettiği belirtiliyor. Bu yüzden, evinde tarayıcısı ve vakti bulunan gönüllülerden dilerlerse kitapları tarayarak ulaştırılması isteniyor. Seçilecek kitapların teyit edilmesi için ve ayrıntılı bilgi için (0216) 348 42 54 numaralı telefondan Kenan Demir, Meyse Yılmaz Budaklı veya Kevser Can ile irtibata geçilmesi gerekiyor.
Ayrıca ALES, KPSS, DGS ve Üniversite ve Anadolu Liseleri Hazırlık kitaplarını seslendirecek, sayısal ve sözel alanlarda yetkin, ifade ve diksiyonu düzgün gönüllüler de aranıyor. Özellikle sayısal metinlerin seslendirilmesi için konulara hakim olan öğretmen ve öğrenciler tercih ediliyor.
Daha önce benzer bir proje de Getem, Boğaziçi Üniversitesi ve Türk Telekom’un ortaklaşa çalışmasıyla hayata geçirilmişti.