SON HABERLER

2016 yılında LGBTİ’ler adına neler yaşandı?

Dünyadan ve Türkiye’den derlediğimiz haber yazımızda “2016 yılında LGBTİ bireyler için neler yaşandı?” sorusunun cevabını vereceğiz.

Hazırlayan: wunthri

 

İtalya’da eşcinsel evlilik meclis tarafından kabul edildi

İtalya’da eşcinsel birlikteliklerin hukuki olarak tanınmasını sağlayan yasa tasarısı mecliste kabul edildi. Eşcinsel çiftlere “medeni birliktelik” adı altında evli heteroseksüel çiftlerle birçok hususta aynı hakları tanıyan yasa, geçen Şubat ayında Senato’da kabul edildikten sonra Temsilciler Meclisi’ne getirilmişti. Temsilciler Meclisi’nde yapılan oylamada da tasarı, 630 sandalyeli meclisten 372 “evet” oyu alarak yasalaştı. Katolik Kilisesi’nin halen sosyo-politik açıdan da etkili olduğu İtalya, Batı Avrupa’da eşcinsel çiftlere herhangi bir yasal statü vermeyen tek ülkeydi.

 

Eşcinsellik ve Askerlik Sorununa Düzenleme

Eşcinsellerin “Askerliğe elverişsiz” raporu alabilmeleri için “fotoğraflı kanıt” sunmalarının talep edilmesi geçmişte çok tartışılmış ve eleştirilere konu olmuştu. Yönetmelikte 2013’te yapılan değişiklikle bu uygulamanın önüne geçilmişti. 2013’te yönetmelikte yer alan “Psikoseksüel bozukluklar (homoseksüalite, transseksüalite, transvestitizm)” başlıklı madde iptal edilmiş ve yerine “Cinsel kimlik ve davranış bozuklukları” başlığı getirilmişti. Şimdi bu düzenleme de güncellendi ve eşcinselliğin “tüm yaşamlarında ileri derecede belirgin olması” şartı kaldırıldı. Düzenlemenin yeni hali “Cinsel tutum ve davranışlarının askerlik ortamında uyum ve işlevsellik sorunu yaratan ya da yaratacağı değerlendirilen olgular” biçiminde değiştirildi. Böylece eşcinsellerin askerlik muayenesi sırasındaki davranışları “Askerliğe elverişsiz” raporu verilmesinde yeterli olacak. Yürürlükten kaldırılan yönetmelikte “Yükümlünün beyan ettiği hastalık veya arızasına ilişkin elinde mevcut bulunan tıbbi belgelerin birer örnekleri de alınarak yükümlünün beyanı ile birlikte askerlik şubesinde muhafaza edilir” maddesi yer alıyordu. Yeni düzenleme, “Muayene sırasında yükümlünün rızası alınmak kaydıyla, varsa yükümlünün özgeçmişine ait tıbbi belgelerin birer suretleri de yükümlülere yoklamada uygulanacak sağlık durumu hakkında bilgi formuna eklenir” şeklinde oldu.

 

Hormonlu Domates Ödülleri Sahiplerini Buldu

Hormonlu Domates Ödülleri, Şişli Kent Kültür Merkezi’nde düzenlenen törenle sahiplerini buldu. Gecede geçen sene hayatını kaybeden aktivistler Boysan Yakar, Zeliş Deniz ve Mert Serçe de anıldı.

Her yıl homofobik kişi, kurum ya da kuruluşlara verilen Hormonlu Domates Homofobi ve Transfobi Ödülleri’nin 12.’si sahiplerini buldu.

“Medya” dalında Hormonlu Domates’e geçtiğimiz sene düzenlenen Trans Güzellik Yarışmasını transfobik bir dille yazan ve gelen eleştiriler üzerine Hormonlu Domates Ödüllerine adaylıklarını açıklayan 140 Journos layık görüldü. Bu kategorideki diğer adaylar Sabah Gazetesi, Cem Keçe ve Hürriyet Aile, Yeni Şafak Hayrettin Karaman, Milat Gazetesi ve muhabiri Enes Babacan, Vahdet Gazetesi, Milli Gazete ve Yeni Akit’ti.

“Hedef gösterme” dalında ise ödülü Ankara sokaklarına astıkları afişlerle eşcinselleri öldürme çağrısı yapan Genç İslami Müdafaa aldı.

“Eğitim” dalında ödül İstanbul Üniversitesi’nin oldu.

“Sağlık” dalında ödül kazanan Jinekolog Dr. Cüneyt Genç oldu. Genç, trans bir bireyin fotoğrafını sosyal medyada “Millet kapısının önünde kedi yavrusu bulur, bizim kapının önünde bunu buldum. İçimdeki insan sevgisi nedeniyle baktım tabii” mesajıyla paylaşmıştı. Genç, gelen tepkiler üzerine, bir mektup yazarak “espri yaptığını” söylemiş, hakarete maruz kalanın kendisi olduğunu ileri sürmüştü.

“Beynelmilel” dalında ödül sahibi CERN laboratuvarına asılan LGBTİ derneğine ait afişleri parçalayanlar oldu.

“Kurumlar” dalında ödül sahibi, aktivist Kemal Ördek’in yaşadığı saldırıdan sonra homofobik tavırlara maruz kaldığı Esat Polis Karakolu oldu.

“Televizyon Dünyası” dalında ödülü Can Yaman alırken, “Siyaset” dalında ödül Bülent Arınç’ın oldu. Hormonlu domates ödülleri ilk kez 2005’te “Hormonlu domates yemeyin homoseksüel olursunuz” sözleriyle verilmeye başlanmıştı.

 

IŞİD Katliamlarının Yönünü Eşcinsellere Çevirdi! Orlando ve niceleri!

Orlando’da yaşanan IŞİD’in gay bara düzenlediği saldırı 50 kişinin hayatını kaybetmesine neden olmuştu. Maalesef bu saldırı IŞİD’in eşcinsellere yönelik ilk saldırısı olmadığını akıllara getirdi. Daha önce de meydanlarda eşcinselleri infaz ettikleri, yüksek binalardan aşağıya atarak infaz ettikleri görüntüler yayınlanmıştı.

Ağustos 2015’te Birleşmiş Milletler Uluslararası Gay ve Lezbiyen İnsan Hakları Komisyonu’nun yaptığı açıklamaya göre en az 30 kişi eşcinsel olduğu gerekçesiyle IŞİD tarafından infaz edildi.

 

Orlando Katliamına Anonymous Hacker Grubundan Tepki

Anonymous IŞİD’i hackledi, LGBTİ’lere mesaj gönderdi. Orlando’da yaşanan vahşete ünlü hacker grubu Anonymous’da sessiz kalmadı. IŞİD ile bağlantısı olan 200’e yakın hesabı ele geçirerek, LGBTİ’ler için paylaşımlar yapan Anonymous, IŞİD’in bu hesapları çok yoğun kullandığını ve onlar için büyük bir darbe olduğunu açıkladı.

 

Özel Alanlarımıza Kadar Homofobi

Suudi Arabistan’da bir doktor evine, LGBTİ sembollerinden Gökkuşağı Bayrağı’nı astığı için gözaltına alındı. Şeriat yasasının hüküm sürdüğü Suudi Arabistan’da eşcinsel ilişki suç sayılıyor. Eşcinsel ilişkiye girenlere verilen cezalar arasında idam, kimyasal hadım ve hapis de var.

 

Uluslararası Af Örgütünden GayTurtle Mesajı

Sosyal medyada #GayTurtle etiketiyle dolaşıma sokulan video İstanbul’da evcil hayvanlar satan bir mağazada, üç gün boyunca sekiz gizli kameranın yaptığı kayıtlardan derlenmiş. 80 yıl yaşadıklarını söylediği su kaplumbağalarını müşterilerine satmaya çalışan mağaza yetkilisi, beğenilen kaplumbağanın ‘gay’ olduğunu söylediğinde insanların verdikleri tepkiler, toplumun LGBTİ bireylere bakışını yansıttı.

 

Uzaya Gönderilen Gökkuşağı Bayrağı!

LGBTİ (Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans, İnterseks) bireylerin sembolü olan gökkuşağı bayrağı, yüksek irtifa balonu ile gökyüzüne salındı ve 34.1 km yükseklikte dalgalandı. ABD merkezli bir sivil toplum kuruluşu olan Planting Peace eylemcileri, ABD’nin Wisconsin Eyaleti’ne bağlı Milwaukee kentinde 17 Ağustos’ta gökkuşağı bayrağını bağladıkları balonu gökyüzüne gönderdi.

34.1 km yükseğe havalanan balon goPro kameralar ile üç saat boyunca kayıt altına alındı. Balon daha sonra düştü.

 

Bangladeş’de LGBTI Dergisi Editörü Evinde Pala İle Öldürüldü!

Bangladeş’in önde gelen eşcinsel hakları savunucusu ve ülkenin tek LGBTİ dergisi Roopbaan’ın editörü Julhas Mannan, Dakka’da evinde uğradığı palalı saldırıda öldürüldü.

Saldırganların eve kuryeci kılığında girdiği belirtildi. Polis, saldırıda evde bulunan bir kişinin daha öldüğünü ve bir kişinin de yaralandığını duyurdu.

Bangladeş’te akademisyen Rezaul Karim Sıddık da yine palalı saldırıda öldürülmüş, saldırganların İslamcı militanlar olduğundan şüphelenilmişti.

Geçen yıl Şubat ayından bu yana birçok laik blog yazarı, ateist siyasetçi, eylemci ve azınlıktaki dini grup mensupları öldürüldü.

 

Brezilya’da LGBTI Bireyler İçin Özel Hapishane

Unidade Prisional Irma Imelda Lima Pontes hapishanesi hafif suçlar işlemiş mahkumların tutulduğu bir hapishane. Genellikle yaşlı ve engelli mahkumların tutulduğu hapishanede LGBTİ bireyler için de özel bir bölüm açıldı.

Konuya ilişkin olarak açıklama yapan Brezilyalı yetkili Helio Leitao, bunun nedeni LGBTİ bireylerin hapishanelerde sık sık karşılaştıkları yargılama ve şiddetten korumak olduğunu söyledi. “Hapishanemizde LGBTİ bireyler kendilerine cinsiyet kimliklerine göre isimler verebiliyor ve saçlarını uzun tutabiliyorlar (Brezilya’da mahkumların saçları hapishaneye girmeden önce genelde kısaltılıyor)” ifadelerini kullanan Leitao, “Bu, ceza sistemini daha insani hâle getirmeye yönelik bir girişim” diye de ekledi.

 

ODTÜ makine Mühendisliği Öğrencisi Eşcinsel Kadın İntihar Etti!

ODTÜ Makine Mühendisliği öğrencisi eşcinsel bir kadın olan N.B. ailesinin ve sosyal çevresinin baskılarına dayanamayarak canına kıydı. Canına kıyan N.B.’nin ardından bir açıklama yayınlayan 7 Renk Mersin LGBTİ grubu, N.B.’nin intiharının aslında bir cinayet olduğunu savundu.

Yapılan açıklamada şöyle denildi:

“Yine bir cinayet gözümüzün önünde işlendi çabaladık ama engel olamadık. Cinsel yöneliminden dolayı yaşadığı aile baskısı ve tehditlerinden kurtulmak için Almanya’ya üniversite eğitimi için giden arkadaşımız dün sabah hayatına son verdi. Bu bir intihar değil toplumsal bir cinayettir ve faili bellidir. Bu bir suç duyurusudur ama aynı karanlığı üreten devlet mekanizmalarına değil insanlığın vicdanınadır. Arkadaşımız da, artık bu karanlığın körelttiği vicdandan umudunu kestiği için intihar etti, umut olamadık, ışık olamadık. Ailesi tarafından okumaya giden ama başaramayıp bunalıma girip intihar eden biri olarak yansıtılıp sessiz sedasız gömülecek. Arkadaşımız Boğaziçi Üniversitesi İşletme mezunu, ODTÜ Makina Mühendisliği öğrencisi idi. Kendini sokak hayvanlarına adamış bir insandı. Arkadaşımızın katilleri, katil olduğunun farkında bile olmadan yaşayıp ölecek. Ve biz böyle sessiz kaldıkça, çoğalamadıkça, her gün cinayetler işlenecek. Duyuralım ses olalım, arkadaşımızın ölümü intihar değil cinayettir.”

 

Başpiskopos’tan Cinsiyetçi Eğitim Tasarısı!

Başpiskopos II. Hrisostomos, “doğal insanların” öğrenim görebileceği, eşcinsellerin bulunmayacağı okullar inşa etme niyetinde olduğunu açıkladı.

Alithia gazetesinin haberine göre, “Megaone” televizyon kanalına açıklamalarda bulunan II. Hrisostomos, eşcinselliği “sapıkça, doğaüstü ve günah” olarak nitelendirerek, inşa edeceği okullardaki öğrencilere, eşcinselliğin doğal bir şey olmadığını ve insanın kendini kötülüklerden koruması gerektiğini anlatacağını söyledi.

 

Sığınmacı Eşcinselin Cesedi Kafası Kesik Halde Bulundu!

İstanbul’da Suriyeli bir eşcinsel mültecinin cesedi, başı kesilmiş ve bıçaklanmış halde bulundu.

KAOS GL Derneği’nin internet sitesinde yer alan habere göre, 17 Temmuz’da öldürüldüğü tahmin edilen Muhammed Wisam Sankari adlı mültecinin cesedi 24 Temmuz’da Yenikapı’da bulundu.

Türkiye’ye bir yıl önce sığınan Sankari’nin daha önce de tehdit edildiği, kaçırıldığı ve tecavüze uğradığı belirtildi.

KAOS GL’nin haberine göre Aksaray’da oturan Sankari’nin ev arkadaşı Rayan, “Son zamanlarda çok güvensizdi. Ne olduğunu sorduğumuzda bize çok anlatmıyordu” dedi.

Rayan, “Beş ay önce de Fatih civarında bir grup Wisam’ı kaçırdı. Arabayla ormanlık bir yere götürdüler, dövdüler, tecavüz ettiler. Öldüreceklerdi ama Wisam kendini yola atarak canını kurtardı. Şikâyet ettik Emniyet’e ama hiçbir şey çıkmadı” diye konuştu.

 

Cinsel Yönelimi Yüzünden Öğrenciye Nakil!

Antalya’da eşcinsel bir lise öğrencisi, okuduğu liseden cinsel yönelimi sebebiyle zorla nakil ettirildi. Lisede okuyan Deniz isimli eşcinsel öğrenci, cinsel yönelimi sebebiyle okulunda sistematik bir şekilde baskı ve ayrımcılığa maruz kaldığını, okul yönetimi tarafından zorla başka bir liseye nakil yaptırıldığını açıkladı.

GMag sitesinde yayımlanan metinde okul yönetiminin polisi aradığı, ailenin emniyete çağrılarak “oğlunuz eşcinsel, bu gelip geçici bir heves olabilir, biz takibe alacağız” dediği ifade edildi.

Okuduğu okulda sürekli baskı altında olduğunu, geçtiğimiz dönem bir öğrenci tarafından saldırıya uğradığını anlatan Deniz, okul idaresinin hiçbir şey yapmadığını belirtti. Açtığı dava sebebiyle okulun konuyla ilgilendiğini bunun neticesinde saldırganın okuldan atıldığını ifade eden Deniz, kendisi için kâbus dolu günlerin devam ettiğini kaydetti.

 

Onur Yürüyüşünü Yine Engellemek İstediler, Dağılın Dediler

“Müsaadenizle bu yıl dağılmak istiyoruz!”

KaosGL’de yer alan habere göre Yürüyüşü gerçekleştiremeyeceklerini duyuran komite, polisin kendilerine “Lütfen dağılın ve hayatın normal akışına dönmesine izin verin” diye seslendiğini hatırlatarak, “Biz de bu çağrıya riayet ediyoruz. 26 Haziran Pazar günü, İstiklal Caddesi’nin her köşesine dağılıyoruz. Hayatı “normal” akışına döndürmek için Pazar günü Beyoğlu’nun her sokağında, her caddesinde birbirimize kavuşuyoruz” dedi.

26 Haziran Pazar günü, İstanbul adeta gökkuşağına boyandı, sokaklardan çıkan LGBTİ bireyler, binalardan açılan bayraklarla LGBTİ bireyler homojenliklerini vurgulayarak toplumun içinde dağıldılar. Dağıldık, dağıttık ayol!

 

IKEA ve Eşcinsel Reklamı

IKEA, ABD’de yayınlanan reklamında “Tüm evler eşit yaratılmıştır” diyerek eşcinsel çiftlere ve eşcinsel evliliğe destek verdi.

Mobilya ve ev eşyaları devi IKEA, ABD’de yayınlanan dergi reklamında “Tüm insanlar eşit yaratılmıştır” sözüne gönderme yaparak yeni reklamında eşcinsel bir çifte yer verdi ve “Tüm evler eşit yaratılmıştır” dedi.

IKEA’nın aynı reklamda “interracial” yani farklı ırklardan olan iki erkeği çift olarak sunması da gözlerden kaçmadı.

 

Harry Potter’da LGBTİ Rüzgarları

Harry Potter evreninde en dikkat çekici karakterlerden birisidir Albus Percival Wulfric Brian Dumbledore. Özel hayatı ve aile yaşamına dair birçok sır bulunmakla birlikte su yüzündeki bilgiler de pek iç açıcı değildi, ama sanırız yeni filmlerle Dumbledore’un özel yaşamına biraz daha ışık tutulacak.

Harry Potter serisinin yazarı J.K. Rowling, geçtiğimiz günlerde bir açıklama yaptı ve Dumbledore’dan da bahsetti. Comicbook’ta yer alan habere göre Dumbledore, 5 filmden oluşacak Fantastic Beasts serisinde eşcinsel (gay) bir karakter olarak yer alacak.

Rowling, 5 bölümlük yeni seride Dumbledore’un özel hayatına dair birçok bilginin açıklanabileceğini belirtirken ek olarak “Dumbledore’u genç, ama sorunlu bir adam” olarak göreceğimizi ekliyor.

“Acaba Dumbledore hiç aşık olmuştu muydu?”

Bir hayran tarafından gelen soruya Rowling, Dumbledore’u bir eşcinsel olarak hissettiğini belirtti. Bu arada, yeni serinin ilk filmi “Fantastik Canavarlar Nelerdir, Nerede Bulunurlar?”, 18 Kasım 2016 itibariyle vizyona girdi.

 

İngiliz Parlamentosundan Sporda Eşcinsellik Oturumu

İngiliz Parlamentosu, sporda eşcinselliği tartıştığı bir oturum düzenledi. Daha anlayışlı ve açık görüşlü bir gelecek için tartışmalar yapıldı.

Britanyalı olimpik sporcu Tom Bosworth ve emekli yıldız basketbolcu John Amaechi, Birleşik Krallık Parlamentosu’nda bir oturumda konuştu ve eşcinsel futbolcuların yönelimlerini açıklamaları halinde performanslarının daha iyiye gideceğini iddia etti.

Oturumda yaptığı konuşmada Amaechi sporda “zehirli bir atmosfer” olduğundan söz etti ve ayrımcılığa karşı daha sert yaptırımlar uygulanmasını istedi.

NBA’de oynayan eski basketbolcu kendisi gibi olamamaktan şikâyet eden eşcinsel futbolcularla iletişim halinde olduğunu açıkladı.

“Futbolun ne istiyorsa yapacak parası ve kaynakları bulunuyor ama kasten hiçbir şey yapmıyor” diyen Armaechi, “Premier Lig futbolcularıyla konuşuyorum ve kulüplerinin kendilerini destekleyeceğine inanmıyorlar” ifadelerini kullandı.

 

HANDE KADER CİNAYETİ

12 Ağustos günü, 1 haftadır kayıp olan Hande Kader’in yanmış cesedi bulundu. 1994 doğumluydu, Özgecan Aslan’dan sadece bir yaş kadar büyüktü. Hande, her trans gibi seks işçiliğine mecbur bırakılmıştı. Fakat toplum bir kez daha ikiyüzlülüğünü göstermişti, failler bulunamadı. İdeal kadın algısına uymadığı için, masum olmadığı öne sürülerek üzerinde 1 haftadan fazla durulmadı.

Hande’nin ev arkadaşı, onun için: “Her sene onur yürüyüşüne giderdi, hakkı için sonuna kadar mücadele ederdi” dedi ve mücadeleden vazgeçmemeyi bir kez daha vurguladı.

Son olarak cinayetinden önce facebook hesabından paylaştığı gönderiyi eklemek istiyorum. “Trans cinayetlerinin olmadığı, LGBTİ nefretinin sona erdiği bir ülke olması umuduyla… Günaydın.”

Evet, dünyada ve Türkiye’de LGBTI Gelişmeler ve Haberler bu şekildeydi. Listeye baktığımız zaman birkaç iyi haber dışında hepsi yüreğimizi burkan, içimizi acıtan haberler.

Onur Yürüyüşünde polis müdahale ederken Hande Kader “Çekiyorsunuz ama göstermiyorsunuz, kimse görmüyor, kimse ses çıkarmıyor” demişti. Onun sesini alarak diyoruz, bir kez daha haykırıyoruz. Trans cinayetlerinin olmadığı, LGBTİ+ nefretinin sona erdiği bir yeni yıl olması dileğiyle!