SON HABERLER

Pakistan Ulusal Meclisi Trans Haklarını Güvenceye Alan Yasayı Onayladı

Pakistan’da trans yurttaşlara kendini tanımlama hakkı tanıyan yasa, meclisten geçti. Ülkedeki trans hakları açısından bir dönüm noktası teşkil eden yasa, translara yönelik ayrımcılığı ve tacizi yasaklıyor.

İslamabad’da bulunan Ulusal Meclis, geçtiğimiz günlerde trans hakları açısından büyük önem taşıyan bir yasa tasarısı oyladı.

“Trans Bireyler (Hakların Korunması) Yasası”, mecliste büyük çoğunluğun onayını aldı ve nihayetinde meclisten geçmeyi başardı.

Söz konusu yasa, transların pasaport, ehliyet vb. resmi belgelerde kendisini “erkek”, “kadın” veya “üçüncü cinsiyet” (khawaja sira) olarak tanımlanasına imkân tanıyacak. Aynı zamanda, kamusal alanlarda, iş yerlerinde ve evde translara yönelik tacizi ve ayrımcılığı da kanunen yasaklayacak.

Ülkenin önde gelen trans hakları aktivistlerinden Mehlab Jameel, Pakistan’da böyle bir yasanın geçmiş olmasının büyük bir sürpriz olduğunu düşünüyor ve “Pakistan tarihinde buna benzer bir kazanımın bulunmadığını” belirtiyor. Jameel’e göre, bu yasa, “dünyanın en ilericisi yasalarından birisi”.

Yasa kısa süre içerisinde Pakistan Başkanı Mamnoon Hussain’e gidecek. Eğer Başkan Hussain tarafından imzalanıp onaylanırsa, yürürlüğe girebilecek; ancak bu durumda ne zaman yürürlüğe gireceği belirsizliğini koruyor. Trans hakları aktivistleri ise, yasanın yürürlüğe girmesi konusunda endişe duyduklarını belirtti.

Pakistan’da LGBTİ+ hakları

Ülkede translara çoğunlukla “düğünlerde şarkı söyleyip dans eden kişiler” gözüyle bakılıyor. LGBTİ+ hakları bağlamında ise, ülkenin pek parlak bir geçmişinin olduğu söylenemez. Geçtiğimiz senelerde transları hedef alan çeşitli saldırılar yaşandı. 2015’ten bu yana, Hayber-Pahtunhva eyaletinde onlarca transın vurularak öldürüldüğü belirtiliyor.

Ülkede eşcinsel çiftler, hiçbir şekilde yasal/resmi olarak tanınmıyor. LGBTİ+’lerin askerlik yapmasına izin verilmiyor. Eşcinsel cinsel birliktelik kanunen yasak. Cezaların boyutu bölgeden bölgeye değişiyor, fakat çok nadiren uygulanıyor.

Kaynak: Kaos GL