SON HABERLER

Çin televizyonu Eurovision yayınındaki Gökkuşağı bayrağını sansürledi

Eurovision 2018 Şarkı Yarışması’nın birinci yarı finalini yayınlayan Mango TV, gökkuşağı bayrağını sansürledi. Avrupa Yayın Birliği ise, bu sansürlerin üzerine, kanalın ikinci yarı finali ve büyük finali yayınlamasına izin vermedi.

Çin’in en çok izlenen kanallarından Mango TV, Eurovision 2018 Şarkı Yarışması’nı ekranına taşırken, birtakım sansürlere de imza attı.

Çin devletine ait haber organizasyonu Global Times’a göre, Mango TV, “çeşitli sebeplerden ötürü” İrlanda’nın ve Arnavutluk’un performanslarını yayınlamamaya karar verdi. Zira İrlanda’nın performansında yer yer el ele tutuşan ve birbiriyle yakınlaşan iki erkek dansçı vardı. Arnavutluk’un performansında ise gitaristin dövmeleri ön plana çıkıyordu.

Sansürlerden en öne çıkanı da, İsviçre’nin yarı final performansı sırasında gökkuşağı bayrağının buzlanması oldu. Çin’de yaygın olarak kullanılan sosyal medya platformu Weibo’nun doğrulanmış hesaplarından biri olan The Voice of Homosexuality, sansürlenen performanslarla ilgili görseller paylaştı.

Weibo hesabının aktardıklarına göre, yayıncının eşcinsellikle alakalı unsurları sansürleme kararı, daha önceleri LGBTİ+’lere yaklaşımındaki daha özgürlükçü tavrını zedeledi ve bu konuda bir “geri adım” atılmasına neden oldu, çünkü Mango TV, ülkenin en popüler varyetesi olan ve başrolde gey karakterlere de yer veren Happy Camp’in yayıncısı konumunda.

Bu olaylar üzerine, Avrupa Yayın Birliği (EBU) bir açıklama yayınladı. Açıklamada, bu sansürlerin çeşitlilik ve kapsayıcılık değerlerini ayaklar altına aldığı vurgulandı ve nihayetinde kanalın ikinci yarı finali ve büyük finali yayınlamasına izin verilmedi. Bunun yanı sıra, Mango TV’nin Eurovision Şarkı Yarışması’nı yayınlama haklarına ve EBU’nun bu kanalla olan ortaklığına da son verildi.

Kaynak: Kaos GL