SON HABERLER

Mısır’da LGBTİ’lere yönelik gözaltı, baskı ve işkenceler artıyor

Af Örgütü, Mısır’da Mashrou’ Leila konseri sonrası LGBTİ’lere yönelik gözaltı dalgası ve ‘anal muayene’ işkencesini sonlandırma çağrısı yaptı.

Solisti açık kimlikli gay olan Mashrou’ Leila konserinde gökkuşağı bayrağı açan 7 kişi, “eşcinselliğe teşvik ettikleri” iddiasıyla tutuklanmıştı. Grup ise ülkede yasaklanacak.

Uluslararası Af Örgütü bugün bir açıklamada bulunarak, Mashrou’ Leila grubunun Kahire’de düzenlediği bir konserde gökkuşağı bayrağı açılmasının ardından kamuoyunda yükselen homofobi üzerine Mısır’da LGBTİ’lere yönelik başlatılan bir baskı dalgasının sadece son üç günde 22 kişinin gözaltına alınmasıyla daha da tırmandığını belirtti.

Gözaltında ‘anal muayene’ işkencesi

Yapılan son gözaltılarla, 25 Eylül’de Başsavcı’nın gökkuşağı bayrağı “olayı” hakkında soruşturma başlatılacağını açıklamasının ardından algılanan cinsel yönelimleri nedeniyle toplamda gözaltına alınan kişilerin sayısı, 32’si erkek ve biri kadın olmak üzere 33’e yükseldi. Adli Tıp Kurumu ise gözaltına alınan kişilerin en az beşinde “anal muayene” işkencesi uyguladı.

Konuyla ilgili bir açıklamada bulunan Uluslararası Af Örgütü Kuzey Afrika Kampanyalar Direktörü Najia Bounaim, “Mısır güvenlik güçleri sadece birkaç gün içinde onlarca kişiyi yakalayarak beş anal muayene gerçekleştirdi. Bu durum, gökkuşağı bayrağının açılması olayının ardından yetkililerin LGBTI+ topluluğu üyelerini baskı altına almaya ve onlara gözdağı vermeye yönelik çabalarını da ciddi oranda artırdığına işaret ediyor” ifadelerini kullandı.

“Zorla anal muayene yapılmasının işkenceden hiçbir farkı yoktur. Zira bu testlerin herhangi bir bilimsel temeli olmadığı gibi, hiçbir koşulda uygulanmalarına gerekçe gösterilemez,” diyen Bounaim sözlerini şöyle sürdürdü:

“Son tutuklamaların ölçeği homofobinin ülkede ne kadar tehlikeli bir biçimde kök salmış olduğunu da gösteriyor. Daha fazla kişiyi gözaltına almak ve anal muayeneler gerçekleştirmek yerine, yetkililer hızla bu acımasız baskıyı durdurmalı, gözaltına alınanları derhal ve koşulsuz serbest bırakmalı.”

Gözaltılar sürüyor

Gözaltına alınan 33 kişinin savcıya ifade vermeleri ve son derece hızlandırılmış dava işlemlerine tabi tutulmaları bekleniyor.

Mısır Kişisel Haklar Girişimi’ne göre 28 ile 30 Eylül arasında gözaltına alınan en az 10 kişi, daha önce tutuklanan altı kişi ile birlikte dün mahkeme karşısına çıkarıldı. 16 kişinin yargılandığı davada kararın 29 Eylül’de açıklanacağı belirtildi.

1 Ekim’de Akdeniz kıyısında bulunan Damyetta kentinde bir kişi gökkuşağı bayrağının açılması olayı ile ilgili olarak gözaltına alınmıştı. Son 48 saat içinde de Kahire’de, arkadaşlık uygulamalarını kullanarak “ahlak dışı davranış alışkanlığını” teşvik etmek suçlamasıyla altı kişi gözaltına alındı. Yine son 48 saat içinde Gize kentinde bir dairede dört kişi daha gözaltına alındı.

“33 kişiyi derhal ve koşulsuz serbest bırakın”

Yetkililer ayrıca konser sırasında gökkuşağı bayrağını havaya kaldırdığından şüphelenilen bir kadını da gözaltına alarak, “cinsel sapkınlığı teşvik etmek” ve “ahlak dışı davranış alışkanlığı” göstermekle suçladı. Yıllardır ilk kez böyle bir suçlamada bir kadının adı geçti.

“Mısır yetkililerinin gökkuşağı bayrağı olayını bir kriminal vaka olarak soruşturduklarını açıklaması son derece absürt. Kimse LGBTI+’larla dayanışmalarını ifade etmek veya algılanan cinsel yönelimleri nedeniyle cezalandırılmamalıdır” diyen Najia Bounaim, açıklamasında ayrıca şu ifadelere yer verdi:

“Şu anda yürütülen baskı, 2001’de Nil nehri üzerinde bir gemide bulunan “Queen Boat” adlı gece kulübüne yönelik toplam 52 kişinin gözaltına alındığı baskından bu yana, algılanan cinsel yönelimleri nedeniyle insanları hedef alan en vahim olaydır.”

Uluslararası Af Örgütü Mısır yetkililerine gözaltına alınan 33 kişiyi derhal ve koşulsuz serbest bırakmaya ve anal muayeneleri, yenileri gerçekleştirilmeden durdurmaya çağırıyor. Bu testler, uluslararası hukuktaki işkence ve diğer kötü muamele yasağını ihlal ediyor.

Geçen hafta gerçekleşen gözaltıların arka planı

Mashrou’ Leila grubunun Kahire’deki konserinden bir gün sonra, 23 Eylül’de 19 yaşındaki bir genç erkek “ahlak dışı davranış” suçlamasıyla gözaltına alınmıştı. Gözaltına alınmasının ardından geçtiğimiz hafta altı yıl hapis cezasına ve buna müteakip olarak altı sene şartlı tahliyeye mahkum edildi.

Geçen hafta gözaltına alınan iki kişi ise Kahire’deki Aguza polis karakolunda tutuluyor ve 11 Ekim’de mahkeme karşısına çıkmaları bekleniyor. 28 Eylül’de gözaltına alınan iki kişi ise Kahire’deki Dokki polis karakolunda tutuluyor.

Kaynak: Kaos GL