SON HABERLER

Caner Alper’den anı kitabı: “Temiz Aile Çocuğu”

Zenne filminin senaristi ve yönetmenlerinden olan M. Caner Alper’in annesiyle ilişkisi üzerinden gurur ve homofobiyi de tartıştığı anı kitabı “Temiz Aile Çocuğu” yayınlandı.

Zenne ve Çekmeceler filmlerinin senaristi ve yönetmenlerinden biri olan M. Caner Alper’in anılarını kaleme aldığı Temiz Aile Çocuğu okurlarıyla buluştu.

Hep Kitap’ın yayımladığı Temiz Aile Çocuğu’nda Alper, “Ne olursan ol, sıradan olma” diyen annesiyle yaşadığı çatışmaların içinden geçmesini, Zenne’nin galasına annesinin nasıl geldiğini, aşkı, ‘dolaptan çıkışı’, ‘karı kılıklı’ laflarıyla kendini keşfetmesini ve daha birçok anısını samimi bir dille anlatıyor.

Temiz Aile Çocuğu’nda; çok ses getiren Zenne filmiyle Altın Portakal En İyi İlk Film Ödülü ve Altın Portakal SİYAD En İyi Film Ödülü’nü kazanan M.Caner Alper, bu defa kendi hayatını paylaşıyor.

M. Caner Alper okurları; utanç, gurur, suç, ceza ve yalnızlık gibi duygular eşliğinde annesiyle ilişkisinin gelişimine çağırıyor. Bir yandan annesiyle ilişkisini anlatırken bir yandan da homofobiyle yüzleşmeye davet ediyor.

M. Caner Alper hakkında

M. Caner Alper, dört bireyli ailesine ikinci çocuk olarak 1970 yılında İzmir’de doğdu. Resim yapmayı, kukla oynatmayı ve dans etmeyi sevdiğini hatırlıyor. Liseyi İzmir Türk Koleji’nde tamamladıktan sonra -gönülsüz de olsa- Endüstri Mühendisliği’ne girdi ve mezun olmasına kendi bile şaşırdı. Çocukluğunda başlayan tiyatro ve sinemaya ilgisini ortaokul yıllarında sahneye de çıkarak pekiştirdi. Çok kitap okumaya, kısa hikâyeler ve senaryolar yazmaya çalıştı. Mühendis olarak tekstil sektöründe çalışmaya başlamadan önce restoranlarda kasiyerlik, tatil köylerinde animatörlük, hava yollarında kabin memurluğu, film alt yazı çevirmenliği yaptı, orta-lise seviyesindeki öğrencilere ders çalıştırdı. Yolun yarısından sonra sadece okumaya, yazmaya, belgesel ve uzun metraj film çekmeye yöneldi. Henüz çekilmemiş on kadar senaryonun yanında Zenne (2012) ve Çekmeceler (2015) filmlerini hem yazdı hem de Mehmet Binay’la birlikte yönetti. Bugün Bizde Temizlik Var (2004) adlı hikâye kitabının yanı sıra pek çok dergi ve gazeteye yazdı. Çilli adlı bir köpeği, geleceğe ilişkin umutları var.

Kaynak: Kaos GL