SON HABERLER

Trans kimliklerin tanınması yasası Portekiz’de yürürlüğe girdi

Translar artık Portekiz’de kimlik belgelerini herhangi bir tıbbi müdahale veya test gerekliliği olmaksızın değiştirebilecek.

Portekiz’de trans kimliklerin tanınması yasası yürürlüğe geçti. Transların “kendi kaderlerini belirleyeceğini” söyleyen yeni yasa, kişilerin kimlik belgelerini herhangi bir tıbbi müdahale veya test gerekliliği olmaksızın değiştirebileceğini açıkça ifade ediyor.

Ülkenin parlamentosundan Cuma günü 109-106’lık bir oylama kararı ile geçen yasa, 16 yaşın üzerindeki vatandaşlar için geçerli olacak.

İnterseks çocuk ameliyatları yasaklanıyor

Portekiz aynı zamanda interseks çocuklara yapılan etik dışı “cinsiyet düzeltme” ameliyatlarını yasaklamaya hazırlanıyor.

ILGA-Europe’dan Katrin Hugendubel ülkenin trans kimlikleri tanıma yasası ve interseks bebeklere müdahaleyi yasaklama hazırlığıyla ilgili “16 yaşın üzerindeki transların lehine olan bu yasa bizi çok rahatlattı. Portekiz’i kutluyoruz ve gelecek ay Lizbon’da yapılacak 2018 IDAHOT Forumu’nda üyelerimiz ve arkadaşlarımızı kutlamayı sabırsızlıkla bekliyoruz! Portekiz bugün gerçekten tarih yazıyor. Malta’dan sonra interseks çocuklara gereksiz müdahaleyi yasaklayan ikinci ülke olacak” dedi.

Kaynak: Kaos GL