SON HABERLER

Ankara Üniversitesi DTCF’de LGBTİ+ Kolektifi’nin gökkuşağı bayraklı standı kaldırıldı “Fakülte böyle anılmamalı”

Ankara Üniversitesi DTCF’de LGBTİ+ Kolektifi’nin gökkuşağı bayraklı standı “Rektörlük talimatı” iddiasıyla kaldırıldı. Gerekçe ise, “Fakültenin isminin böyle anılmaması”!

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi’nde bugün güvenlik görevlileri LGBTİ+ Kolektifi’nin standını ve gökkuşağı bayrağını engelledi. Kolektif’ten öğrenciler, fakülte yönetimi ile görüşmelerinde talimatın Rektör Erkan İbiş’ten geldiğini, “üniversitenin LGBTİ+’larla anılmamasının istendiğini” ve “rahatsız olanların şikayeti üzerine” bayrağın yasaklandığını öğrendi.

“Zorluklara rağmen gökkuşağı kazanacak”

LGBTİ Kolektifi gün boyunca yaşananları sosyal medya hesabından şöyle duyurdu:

“Bugün homofobik rektörün keyfi yasaklamalarıyla karşılaşıldı. LGBTİ+ Kolektifi’nin gökkuşağı bayrağı serdiği masa Rektör Erkan İbiş tarafından verilen talimatla kaldırıldı. Bunun gerekçesi sorulduğunda ise ‘Rahatsız edici’ bulunduğu, basına bu şekilde yansımaması gerektiği ve üniversitenin adının LGBTİ+’lar ile anlamayacağı, böyle bir şeye yer verilmeyeceği söylenerek durum savunuldu. Bir arkadaşımız gökkuşağı bayrağını sırtına asarak tüm engellemelere rağmen bu bayrağın orada bulunabileceğini göstererek tepkisini koymuştur.

“Biz LGBTİ+ Kolektifi olarak buradan rektör İbiş’e ve tüm ibişlere cevap veriyoruz. LGBTİ+’lar olarak üniversitelerimizde gökkuşağının tüm renkleri olarak varız var olmaya devam edeceğiz. Sizin saklamaya, kaldırmaya çalıştığınız renkler bizim sizlere karşı kalkanımızdır! Tüm zorluklara rağmen karanlığa karşı gökkuşağı kazanacak!”

 

Gerekçe: “Fakültenin ismi böyle anılmamalı”

Yaşananların ardından KaosGL.org’a açıklama yapan LGBTİ+ Kolektifi’nden Firdevs şöyle dedi:

“Biz masada otururken güvenlikler geldi. Masanın sorumlusunu sordular. ‘Dekanlıktan emir geldi’ diyerek masayı kaldırmamızı istediler. Biz de ardından Dekanlığa çıktık. Neden kaldırıldığını sorduk. Dekan; daha önceki standımızı kast ederek ‘Görüntü basına konmuş. Basında görülmüş, rahatsız olunmuş, fakültenin ismi bu şekilde anılmamalı” dedi. Neden bununla anılmaması gerektiğini sorduğumuzda Dekan talimatın Rektör’den geldiğini söyledi. ‘Niye kendinizi ifşa ediyorsunuz? Saldırganlık halinin önünü açıyor’ gibi cümleler kurdu. Sanki biz saldırıyormuşuz gibi bir algı oluşturmaya çalıştı açıkçası. Ancak biz LGBTİ’lerin bu kampüste var olduklarını, mücadele yürüttüklerini görünür kılmak için çalışmaya devam edeceğiz.”

“Var olmaya devam edeceğiz”

Öte yandan yine LGBTİ+ Kolektifi’nden Göksu, “Bizler insanlarım kabaca deyimiyle Lut kavmi, lanetliler değiliz. Biz de herkes gibi bir anne ve babadan doğduk” diyerek baskılara tepki gösterdi ve ekledi:

“Böyle doğulur fakat hiçbir yerde ‘Gökkuşağının biz onurlu çocuklarını’ kabul etmezler. Dini dayatmayalar, kültürel ya da çevresel her bir dayatma bizim varlığımızı gizleyemez. Ötekileştirmekten uzaklaşamasak da biz varız ve var olmaya devam edeceğiz. Öldürülmek, intihara zorlanmak… Ya da mecazi olarak hepimizin ‘ahlaksız’ olarak zorbalıklara maruz kalması aslında bunların her biri bir cinayettir ama biz varız ve var olmaya devam edeceğiz. Bizler gökkuşağının altındaki onurlu çocuklarız.”

“Bu tutuma tepkimizi göstereceğiz”

Yaşananlara şahit olan DTCF Nar Kadın Dayanışması’ndan Gizem Kürekçi ise olanları şöyle aktardı:

“Güvenlik şefi LGBTİ+ Kolektifi’nden arkadaşlarımızın standına gelerek bayrağın ve standın kaldırılmasını söyledi. Herhangi bir açıklama yapmadı. Talimat geldiğini söyledi ve ‘LGBTİ bayrağı olan standın kaldırılmasını’ istedi.”

Kürekçi, okuldaki kadın ve LGBTİ+ oluşumları olarak tepkilerini göstereceklerini, üniversitenin yasakçı ve muhafazakar tutumuna karşı birlikte mücadele edeceklerini belirterek, “Özellikle son dönemde muhafazakar bir tavırdan kaynaklı baskının arttığını gözlemliyoruz. Okuldaki tarikat örgütlenmelerine izin verilirken gökkuşağına bayrağına sansür de bu muhafazakarlığın göstergesi” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Kaos GL