SON HABERLER

Yunanistan’da translar kimlik belgelerini herhangi bir tıbbi müdahale veya test gerekliliği olmaksızın değiştirebilecek

Yunanistan, transların kimlik belgelerini herhangi bir tıbbi müdahale veya test gerekliliği olmaksızın değiştirmesini öngören yasa tasarısını kabul etti.

Yunanistan’da 10 Ekim’de onaylanan yasa tasarısı ile artık translar kimlik belgelerini herhangi bir tıbbi müdahale veya test gerekliliği olmaksızın değiştirebilecek.

Başbakan Alexis Tsipras’ın da lehinde oy kullanma çağrısında bulunduğu tasarıya Ortodoks Kilisesi, ‘insanlığı yok edecek’ diyerek karşı çıktı.

Yasa 171 evet oyuna karşılık 114 oyla parlamentodan geçti.

Yasa değişikliğinin Greek Transgender Support Association (SYD), Colour Youth, All Out ve Uluslararası Af Örgütü’nün bu yıl yürüttüğü kampanyanın sonucunda gerçekleştiği belirtildi.

Trans kimliklerin yasal olarak tanınması prosedürünü düzenleyen yasa tasarısında değişiklik yapması için Yunanistan hükümetine çağrı yapan kampanyaya yaklaşık 24 bin kişi katıldı.

‘Tarihi bir adım’

Uluslararası Af Örgütü yasanın Yunanistan’da yaşayan translar için tarihi bir adım olduğunu söyledi.kaydetti.

Örgütün Avrupa Direktör Yardımcısı Fotis Filippou, yasanın kabulüne ilişkin şunları söyledi:

Bugünkü reform, Yunanistan’da translar için eşitlik mücadelesini yıllardır sürdüren trans hakları aktivistleri açısından güçlükle ulaşılmış bir zafer. Yasada yapılan düzenleme, hiç kimsenin kim olduğunun resmi olarak kabul görmesi için tıbbi prosedürlerden geçmeye zorlanamayacağına ilişkin çok açık bir mesaj veriyor.

‘Mücadele daha bitmedi’

Fakat mücadelenin daha bitmediğinin altını çizen Filippou, sözlerini şöyle noktaladı:

Yunanistan hükümeti, Yunanistan’daki transların sahip oldukları diğer haklardan vazgeçmek zorunda kalmadan yasal anlamda kimliklerinin tanınmasını güvence altına almak için gerekli diğer yasal değişiklikleri de yapmalıdır.

Kaynak: Gazete Karınca