SON HABERLER

İsveç Hükümeti translara tazminat ödeyeceğini duyurdu

Transgender Europe; İsveç’te hükümetin, istekleri dışında kısırlaştırılan translara tazminat ödeyeceğini müjdeledi.

Transgender Europe (TGEU) 24 Mart Cuma günü, İsveç’te hükümetin istekleri dışında kısırlaştırılan trans bireylere tazminat ödeneceği yönündeki duyuruyu müjdeledi.

TGEU Başkanı Julia Ehrt, “Bir devlet tarihte ilk kez trans bireylerin yasal olarak cinsiyetin tanınması prosedürleri dahilinde istekleri dışında kısırlaştırılmalarını bir insan hakları ihlali olarak tanımlıyor ve bu prosedürlerin mağdurlarına tazminat ödenmesini kabul ediyor. TGEU olarak İsveç hükümetinin bu kararını büyük bir memnuniyetle karşılıyor, diğer ülkelerin hükümetlerini de bu kararı örnek almaya davet ediyoruz” dedi.

TGEU Yönetim Kurulu İsveç Temsilcisi Ulrika Westerlund ise “İnsan hakları ihlalleri geri alınamaz, ancak ihlalleri tanıyarak ve trans bireyleri tazmin ederek, İsveç geçmişte yaşanan adaletsizlikleri telafi etmek yönünde çok büyük bir adım atmış oldu” diye ekledi.

24 Mart Cuma günü İsveç Toplum Sağlığı, Sağlık Hizmetleri ve Spor Bakanı Gabriel Wikström tarafından yapılan açıklamaya göre, İsveç hükümeti zorla kısırlaştırılmış trans bireylere kişi başı 225.000 İsveç kronu (yaklaşık 91.500 Türk lirası) tazminat ödenmesini kabul etti. İsveç’te cinsiyetin yasal olarak tanınması kanunun gerekliliklerine uygun olarak, 1972-2013 yılları arasında devlet eliyle zorla kısırlaştırılan her birey tazminat alabilecek.

Nisan 2016’da, İsveç merkezli LGBTQ derneği RFSL’den (İsveç LBGT ve Queer Hakları Federasyonu) gelen baskıları takiben yapılan açıklamada hükümet tazminat ödemeyi kabul ettiğini duyurmuştu. RFSL tazminat ödemesi yapılması konusunda kısırlaştırılmaların yasaklandığı 2013 yılından beri çalışmalarını sürdürüyordu. Bu kampanya kapsamında davayı mahkemeye taşıyabilmek amacıyla zorla kısırlaştırılan 160 kişiyle görüşmüş ve bu mağdurların ifadelerini toplamıştı.

Tazminat miktarı 1934-1975 yıllarında yürürlükte olan İsveç Kısırlaştırma Yasaları dahilinde zorla kısırlaştırılan kişilere İsveç hükümeti tarafından ödenen tazminata denk gelecek şekilde belirlenmiş bulunuyor. Benzer şekilde, geçici bir kanun ile yürürlüğe girecek olan tazminat ödemeleri planlanan yasalaşma tarihi olan 1 Mayıs 2018 tarihinden itibaren iki yıl geçerli olacak.

Kaynak: Spod