SON HABERLER

SPoD, gıda şirketi Barilla çalışanlarıyla LGBTİ farkındalık atölyesinde buluştu

SPoD LGBTİ, gıda şirketi Barilla çalışanlarıyla LGBTİ farkındalık atölyesinde buluştu.

SPoD, özel sektör çalışanı LGBTİ’ler için güvenli iş yerleri oluşturma ve özel sektör çalışanları arasında LGBTİ farkındalığı oluşturma amaçlı eğitimlerinin ikincisini düzenledi. Gıda şirketi Barilla çalışanlarına 6 Şubat Pazartesi günü verilen eğitime yaklaşık 30 kişi katıldı.

Psikiyatr Dr. Seven Kaptan’ın sunumuyla başlayan eğitimde cinsiyet kimliği, cinsiyet ifadesi ve cinsel yönelim kavramları anlatıldı. Azınlıkların ötekileştirilmesinde rol oynayan güç dinamikleri ve bunların araçları masaya yatırılarak toplumdaki farklılıkları nasıl bir çerçevede değerlendirildiğimiz aktarıldı. Psikiyatrinin tanı ve teşhis koymada ötekileştirme hatasına düştüğü ve bireylerin cinsiyet kimliği ve cinsel yönelim farklılıklarının tarihsel olarak anormalleştirildiği gösterildi. Cinselliğin üzerindeki tabunun kırılması ve güncel yaklaşımların benimsenmesi ile Türkiye’de LGBTİ’lerin her alanda karşılaşabildiği ayrımcılığın azalacağı vurgulandı.

Seven Kaptan’ın sunumunun ardından özel sektörde LGBTİ’lerin karşılaştıkları sorunları aktarmak üzere bir panel yapıldı. Mehmet Akın’ın moderatörlüğünde Hayat Çelik ve Can Alibali özel sektör deneyimlerini aktardı. Medya takip şirketi tarafından cinsiyet kimliği nedeniyle işe alınmayan Çelik, üniversite mezunu olduğu halde iş bulmada ve işe alımda karşılaştığı ayrımcılığı, askerlik muafiyet belgelerinde kimliğinin izni olmadan işverenle paylaşılabildiğini anlattı. Trans kadınların birçok işveren tarafından gerekçe gösterilmeden reddedildiğini, ekonomik anlamda büyük sıkıntılar yaşandığını aktardı. Bu konuda insan kaynakları departmanlarına düşen önemli görevleri vurguladı.

Eğitimin devamında, SPoD’un geçtiğimiz yıl LGBTİ farkındalığı eğitimi verdiği Gittigidiyor’da çalışan Can Alibali kendi deneyimini, şirketteki Eagle & Beagle topluluğunu Barilla çalışanlarına anlattı. LGBTİ ve dostu çalışanlardan oluşan bu toplulukla yaptıkları etkinlikleri örnek verdi. Barilla’nın diğer ülkelerde başlattığı çeşitlilik platformlarını Türkiye’de de başlatabileceği konuşuldu.

Mehmet Akın’ın ve Avukat Rozerin Seda Kip’in moderasyonunda gerçekleşen soru cevap kısmında bazı kavramlarla ilgili açıklamalar tekrar edildi. Trans bireylerin okul diplomalarındaki isimlerinin değiştirilmediği, bu nedenle birçok trans bireyin diplomasının işverenler tarafından kabul edilmediği dile getirildi. Barilla’nın çeşitlilik ve dahil etme politikalarının bir topluluk oluşturularak ve etkinlikler düzenlenerek hayata geçirmesinin önemi vurgulandı.

Kaynak: Kaos GL