SON HABERLER

Kenya’da Yargıtay kararı: “Anal muayene yasadışıdır”

“Anal muayene” adı verilen işkenceye ilişkin Kenya’da Yargıtay kararı: Yasadışıdır.

Kaos GL’de yer alan habere göre; Kenya’da Yargıtay, eşcinsel olduğundan “şüphelenilen” kişilere uygulanan “anal muayene” işkencesinin yasadışı olduğuna karar verdi. Eşcinselliğin yasadışı olduğu ve 14 yıla kadar hapisle cezalandırıldığı ülkedeki bu karar, Ulusal Gey ve Lezbiyen İnsan Hakları Komisyonu’nun (National Gay and Lesbian Human Rights Commission) başvurusu sonucu alındı.

Gözaltında işkence

Kolluk kuvvetleri ve hastane personeli, 2015 yılında “eşcinsel ilişkide bulundukları” iddiasıyla gözaltına alınan iki erkeğe “anal muayene” işkencesi uygulamıştı. Mombasa şehrinde gerçekleşen olayda “anal ilişkiye girip girmediklerini anlamak” için uygulanan bu işkenceye zorla HIV testi işkencesi de eşlik etmişti.

Mahkeme yasal dedi, dava Yargıtay’a gitti

Komisyon bunun üzerine dava açtı. 2016’da Mombasa Yüksek Mahkemesi, “anal muayene” işkencesinin Anayasa’ya uygun olduğuna karar verdi. Ardından dava Yargıtay’a taşındı.

Komisyon, “Muayenenin mahremiyet hakkına aykırı olduğunu, insanlık onuruna yakışmadığını ve işkence olduğunu uzunca süredir savunuyorduk. Tıbbi hiçbir tarafı da yok” diyor.

Komisyon, Ceza Kanunu’nda Britanya sömürgeciliğinden kalma eşcinselliği suç kabul eden maddenin değişmesi için de mücadelesini sürdürüyor.