Brezilya’da binlerce kişi “eşcinsel onarım terapisi” kararını protesto etti
Brezilya’da binlerce kişi bir araya gelerek “eşcinsel onarım terapisi” lehine verilen kararı protesto etti.
Brezilya’da 2016 yılında “eşcinsel onarım terapisi” uyguladığı için lisansı iptal edilen Rozangela Justino adlı psikoloğun başvurusu üzerine açılan dava eşcinselliği hastalık kabul eden homofobik bir kararla sonuçlandı. Federal yargıç Waldemar de Carvalho’nun verdiği karar “eşcinsel onarım terapisi”ni yeniden gündeme getirdi ancak ülkede 1999 yılında Federal Psikoloji Konseyi’nin aldığı kararla “eşcinsel onarım terapisi” uygulamak yasak.
Homofobik kararın üzerine binlerce kişi Sao Paulo’da bir araya gelerek yargıç Waldemar de Carvalho’yu protesto etti. Protestoda Lady Gaga’nın “Born This Way” şarkısı söylenerek “Bir hastalık değil!” sloganı atıldı.
“Bu çağda, eşcinselliği bir bozukluk ya da sapıklık olmadığını tekrar tekrar söylemek zorunda kalıyoruz”
Eylemin organizatörlerinden Carlos Daniel, “Bu kararın küçük bir şey olmadığını insanların anlamasını sağlamalıyız” dedi: “Brezilya’da her gün bu tür düşünceler bizi öldürüyor, insanî olmayan bir muamele görüyoruz, herkese var olduğumuzu ve geleceğimizin bizim olduğumuzu göstermek zorundayız.”
Federal Psikoloji Konseyi bir bildiri yayınlayarak, kararın “eşcinsel onarım terapilerinin” insan psikolojisi için çok tehlikali olduğunun altını çizdi: “Bu çağda, eşcinselliği bir bozukluk ya da sapıklık olmadığını tekrar tekrar söylemek zorunda kalıyoruz. Psikolojisi acı, önyargı, hoşgörüsüzlüğü ve dışlamayı teşvik eden bir araç olmayacaktır.”
Brezilyalı ünlüler karara tepki gösterdi. Brezilya’nın popüler şarkıcılarından Ivete Sangalo, Instagram’da “Asıl hastalar büyük saçmalıklara inananlardır” mesajını paylaştı.
Pop yıldızı Anitta, Instagram’da yaklaşık 1,5 milyon kişi tarafından görülen bir video yayınladı. Videoda “İnsanlar ölüyor, açlık çekiyor, hükümet yolsuzluk yapıyor, eğitim yok, hastane yok… Ama yetkililer, halkı eşcinselliğin bir hastalık olduğuna inandırmak için çaba harcıyor” dedi.
Yargıç protestoların ardından kararının yanlış anlaşıldığını ve eşcinselliğin bir hastalık olduğuna inanmadığını söyleyen bir yazı yayınladı.
Kaynak: Kaos GL