SON HABERLER

Valilik İstanbul Onur Yürüyüşünü yasakladı, komiteden cevap gecikmedi: “Alışın, Buradayız, Gitmiyoruz!”

İstanbul Valiliği, “kamu düzeni” ve “toplumun farklı kesimlerinden tepkileri” bahane ederek Onur Yürüyüşü’ne izin verilmeyeceğini açıkladı.

İstanbul Valiliği’nden iki yıldır polis saldırısına sahne olan LGBTİ+ Onur Yürüyüşü’ne ilişkin açıklama geldi.

Valilik internet sitesinden yaptığı son dakika açıklamasıyla 25 Haziran LGBTİ+ Onur Yürüyüşü’ne izin verilmeyeceğini söyledi. Açıklamada “Bu çağrıya karşı toplumun farklı kesimlerinden çok ciddi tepki gösterildiği görülmektedir”, “turistlerin güvenliği ve kamu düzeni gözetilerek anılan gün ve öncesi ve sonrasında toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenlenmesine izin verilmeyecektir” ifadeleri yer aldı.

Valilik’ten “toplumun farklı kesimlerinden tepki” bahanesi!

Valilik açıklamasının tam metni şöyle:

“Bazı basın organları, internet siteleri ve sosyal medyada LGBTİ üyeleri tarafından 25 Haziran 2017 Pazar günü saat 17.00’da İlimiz Beyoğlu İlçesi Taksim Meydanı’nda “Onur Yürüyüşü” adı altında bir yürüyüşe çağrı yapıldığı anlaşılmaktadır.

Söz konusu yürüyüş için çağrı yapılan Taksim Meydanı ve çevresi Valiliğimizce ilan edilen toplantı ve gösteri yürüyüşü alanları arasında bulunmamaktadır. Ayrıca Valiliğimize 2911 sayılı kanun hükümleri uyarınca usulüne uygun bir başvuru yapılmamıştır. Bu arada yine sosyal medya platformlarında bu çağrıya karşı toplumun farklı kesimlerinden çok ciddi tepki gösterildiği görülmektedir.

“Valiliğimizce yapılan değerlendirme sonucunda, düzenlenmek istenen yürüyüşün başta katılımcılar olmak üzere vatandaşlarımızın ve gezi amacıyla bölgede bulunacak olan turistlerin güvenliği ve kamu düzeni gözetilerek anılan gün ve öncesi ve sonrasında toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenlenmesine izin verilmeyecektir.

“Kıymetli İstanbullu hemşehrilerimizin bu tür çağrılara itibar etmemeleri, Güvenlik Güçleri’nin bu hususta yapacağı çağrı ve uyarılara riayet ederek yardımcı olmaları önem arz etmektedir.

“Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”

 LGBTİ+ Onur Haftası Komitesi’nden Valilik yasağına ilişkin açıklama: Alışın, buradayız, gitmiyoruz!

İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası Komitesi, İstanbul Valiliği’nin “kamu düzeni” ve “toplumun farklı kesimlerinin tepkisini” bahane ederek yarın yapılacak Onur Yürüyüşü’nü yasaklamasına ilişkin açıklama yaptı.

Usule uygun bir şekilde başvuru yaptıklarını, Valiliğin açıklamasıyla nefreti ve tehditleri meşrulaştırdığını belirten Komite, “Umuyoruz ki valilik barışçıl toplanma hakkının yeterli güvenlik önlemleri dahil devlete getirdiği yükümlülüklerin farkına vararak bu kararından vazgeçer ve 25 Haziran Pazar günü 15. İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşü için bir kez daha saldırı kararı vermek yerine, toplumu birleştirici, sağduyulu ve insan haklarına saygılı bir tutum alarak, barışçıl ve güven içinde açıklama yapmamız için alan sağlar” dedi.

Komite’nin açıklamasının tam metni şöyle:

“İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası 1993 senesinden beri düzenlenmekte olup, 2002 senesinden beri İstiklal Caddesinde yapılan onur yürüyüşü ile sona ermektedir. Bu sene 15. si düzenlenecek olan İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşüne İstanbul Valiliği web siteleri üzerinden yaptıkları açıklama ile izin verilmeyeceğini açıklamış bulunmaktadır. Toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkı, en temel insan haklarından biri olan ifade özgürlüğünün bir parçasıdır ve gerek anayasal gerek uluslararası sözleşmelerce koruma altına alınmıştır. Bu yasak gerek AİHM içtihatları, gerek uluslararası sözleşmeler, gerek iç hukuktaki kanun ve anayasaya aykırıdır.

“Ayrıca yapılan açıklamada Valiliğe 2911 sayılı kanun hükümleri uyarınca usulüne uygun bir başvuru yapılmadığı söylenmiştir. İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası ekibi olarak 5 Haziran 2017 tarihinde yazılı başvuru yaparak İstanbul Valiliği ile görüşme talebinde bulunmuş olduk. Ayrıca verdiğimiz dilekçe ile onur haftası ve yürüyüş tarihleri ve yürüyüşün planlanan konumu da valiliğe bildirilmiştir.

“Valilik açıklamasında “toplumun farklı kesimlerinden çok ciddi tepki gösterildiği” ifadesi lgbti+’ların da bu toplumun bir parçası olduğu gerçeğini göz ardı etmekte. Bundan da önemlisi nefret suçu işleyen grupların ve kişilerin tehditlerini “hassasiyet” adı altında meşrulaştırmaktadır.

““turistlerin güvenliği ve kamu düzeni” ifadeleri ise yıllardır on binlerce kişiyle kutlanan, yurt dışından katılımcıların da olduğu barışçıl yürüyüşü görmezden gelerek barışçıl yürüyüşümüz hakkında farklı bir algı yaratmaya çalışmaktadır.

“Umuyoruz ki valilik barışçıl toplanma hakkının yeterli güvenlik önlemleri dahil devlete getirdiği yükümlülüklerin farkına vararak bu kararından vazgeçer ve 25 Haziran Pazar günü 15. İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşü için bir kez daha saldırı kararı vermek yerine, toplumu birleştirici, sağduyulu ve insan haklarına saygılı bir tutum alarak, barışçıl ve güven içinde açıklama yapmamız için alan sağlar.

“Altını bir kez daha çizmek istiyoruz ki bizler şehrin bir yerinde değil her yerindeyiz, bir gün değil her gün sesimiz çıksın istiyoruz. Bir kez daha diyoruz ki “Alışın, Buradayız, Gitmiyoruz!”

İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşü bugün 17.00’de İstiklal Caddesi’nde yapılacak. Valiliğin “kamu düzeni” ve “toplumun farklı kesimlerinden gelen tepkileri” bahane ederek yasakladığı yürüyüş için 17.00’de Fransız Kültür Merkezi önünde toplanma başlayacak.

Kaynak: Kaos GL