Libya’da 60 yaşının altındaki kadınların tek başına seyahat etmesi yasaklandı
Libya’nın doğusunda 60 yaşının altındaki kadınların tek başına seyahat etmesi yasaklandı. Sonrasında karar askıya alındı.
İç savaş ve siyasi istikrarsızlığın etkisinin sürdürdüğü Libya’da askeri yetkililer, General Halife Hafter’in kontrolündeki ülkenin doğusunda 60 yaş altı kadınların tek başına seyahat etmesini yasakladı.
Daha sonra Libya Ulusal Ordusu yönetimi, kamu kuruluşlarının temsilcileriyle gerçekleştirilen toplantıların ardından bu yıldan itibaren Libyalı kadınların yanlarında bir erkek olmadan seyahat etmesini yasaklayan 6 numaralı kararı askıya aldı.
Yasağa dair açıklama yapan Hafter’in atadığı belediye başkanlarından General Abdülrezek el Nadhuri, “60 yaş altındaki Libyalı kadınların yanlarında bir ‘mahrem’ olmadan seyahat etmesinin yasaklanması din ve siyasetle ilgili değil. Bu ülkenin ulusal güvenliği ile ilgili” şeklinde konuştu.
Ülkede yayın yapan bir televizyona konuşan Nadhuri, yasağı şu sözlerle savundu:
Bazı Libyalı kadınların yabancı istihbarat servisleri ile iş yaptığı vakaları biliyoruz. Libyalı kadınlar ülkede kaldıkları sürece tamamen özgürler ancak buradan ayrıldıklarında onlara göz kulak olmalıyız.
Karara Libyalı kadınlardan tepki
Facebook’ta Libyalı bir kadın cerrah şu sözlerle karar tepki gösterdi:
Biz bu ülkede çoğunluğuz. Bu ülkenin yarısının ulusa ihanet edeceği anlamına mı geliyor?
Bir başka kadın sosyal medya kullanıcısı da tepkisini şu sözlerle dile getirdi:
Yani kadınlara yanlarında bir erkek olduğu zaman casusluk yapabileceklerini mi söylüyoruz?
Eski Adalet Bakanı Salah el Marghani de Twitter’da yaptığı açıklamada “Libyalı kadınlara yapılan bu hakarete çok öfkelendim” diyerek tepkisini ortaya koydu.
Libya Ulusal Ordusu yönetimi, kamu kuruluşlarının temsilcileriyle gerçekleştirilen toplantıların ardından bu yıldan itibaren Libyalı kadınların yanlarında bir erkek olmadan seyahat etmesini yasaklayan 6 numaralı kararı askıya aldı.
Libya Parlamentosu Sözcüsü Abdullah Blihik, Sputnik’e yaptığı açıklamada, kararın ‘güvenlik amacıyla’ alındığını, ancak toplum tarafından yanlış algılandığını savundu. Blihik “Bazı kuruluşlar karara karşı çıktılar, bunun özgürlüğün ihlali olduğunu söylediler. Yönetim de kararı dondurma kararı aldı” dedi.
Kaynak: Sputnik